Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

figment 2 prologue banner

 

Osmičlenné nezávislé studio Bedtime Digital Games z dánského města Aalborgu patří mezi nejplodnější a nejzkušenější evropské vývojářské domy současné indie scény. Funguje sedmým rokem, načež za tu dobu stihlo vypracovat trojici velmi dobrých titulů s tím, že ten čtvrtý vyjde co nevidět. Jejich majstrštykem je znamenitá adventura jménem Figment z roku 2017, která získala několik cen na festivalech nezávislých her v Brazílii a Německu. Do letošního března má vyjít její následovník v podobě druhého dílu Figment 2: Creed Valley, jenž je ovšem jinak samostatným příběhem, který na první Figment přímo nenavazuje. Ještě pod původním názvem Figment Creed Valley se tato veselá hudebně-akční 2D adventura poprvé představila na herním veletrhu Tokyo Games Show z podzimu minulého roku.

 

figment 2 screen 1

 

Hra se odehrává ve fantaskním a surreálném světě lidských myšlenek, přičemž zabarvení univerza poukazuje na náladu majitele rozumu, kterému vlastně chodíte někde v hlavě. Barevný svět značí veselé historky, zatímco černý zase temné myšlenky, na něž by nejraději zapomněl. Vy se ujmete srandovní postavičky neohroženého rytířka jménem Dusty, která se se svým ptáčkem Piperem, jenž funguje jako průvodce a rádce, vydává na cestu po rozmanitých a barevných ostrůvcích naprosto zašmodrchaných myšlenek, aby bojovala s nepřáteli čistých duší a řešila rozmanité logické hádanky od zdejších dosti podivných obyvatel. Figment 2: Creed Valley exceluje nádherným a barevným, samozřejmě ručně kresleným vizuálem ve 2D izometrické perspektivě.

 

figment 2 screen 2

 

Dále zaujme naprosto podivuhodným světem různých oblůdek a prapodivných lokací, stejně jako nádhernou hudbou, jež má vliv i na hratelnost, a na tento žánr špičkovým a poctivým dabingem, v němž postavičky často vtipně veršují. Sice tu nechybí titulky a dialogy jsou vesměs kratinké, nicméně pro pochopení veršovaných vzkazů musíte disponovat alespoň základní znalostí angličtiny. Na cestě potkáte i bossy v podobě temných myšlenek, kteří při souboji krásně zpívají. Ano, hudba a zpěv v této unikátní adventurce znovu hraje velkou roli! Herní náplň pak kombinuje jak plošinkové hopsání, kterého tu ale mnoho není, tak i prozkoumávání pestrých lokací, sem tam nějakou to šermovačku, ale hlavně drobnější i záludnější hádanky a hlavolamy, jež musíte na své cestě za totální porážkou zlého přesvědčení rozlousknout.

 

 

Hra by v plné verzi měla stát kolem 20 €, ale na Steamu si stále zadarmo stáhnete úvodní část Figment 2: Creed Valley – Prologue, jež všechny půvaby hry krásně rozvine i v kratším formátu jedné až dvou hodin hraní, za které prolog dokončíte. Kvality druhého figmentu řádně oceňují i hráči na Steamu, kde má aktuálně výtečné hodnocení 88/100. A pokud byste si chtěli nejdříve zahrát starší první díl Figment, který není o moc horší než připravovaná dvojka, nejlaciněji ho koupíte přímo z obchodu studia, kde stojí jen kolem 145,-. K dispozici jsou i verze pro mobilní telefony, na něž se takový typ her taktéž skvěle hodí. Až vyjde finální verze druhého dílu, zcela jistě ji na GamesBlogu zrecenzuji, protože se na ní již velmi těším.

 

figment 2 controls