Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

hot wheels unleashed banner

 

Minulý rok se nešikovní italští vývojáři ze studia Milestone opět nenechali zahanbit a znovu vydali během roku kvarteto tradičně polovičatých a zastaralých her. Nejdříve na začátku února 2020 Monster Energy Supercross 3: The Official Videogame (moje recenze 6/10), na konci dubna pak povedenější MotoGP 20 (moje recenze 7/10), v říjnu z této čtyřky nejhorší Ride 4 (moje recenze 5/10) a v prosinci ještě stihli rozjet další prostou kopírku jménem MXGP 2020: The Official Videogame. I ta dostává u nás i v zahraničí nejvýše sedmičky. Aby jedno studio za rok skoro pravidelně vydávalo rovnou čtyři tituly, to nemůže poukazovat na nic jiného, než na rychle odbytý vývoj a neustálé kopírování starších dílů do nových. A přesně to v Miláně již léta dělají. Letos ale malinko zvolní, protože zatím ohlásili „jen” trojici her. Tou poslední je arkáda Hot Wheels Unleashed.

Letos tedy opět to samé jako Monster Energy Supercross 4: The Official Videogame (11. 3. 2021 pro GS*, PC, PS4/5, X1/XSX), následuje MotoGP 21 (21. 4. 2021 pro PC, PS4/5, SW, X1/XSX) a jako prozatím poslední tvůrci nedávno oznámili možná nejzajímavější titul z letošní trojice: Hot Wheels Unleashed (30. 9. 2021 pro PC, PS4/5, SW, X1/XSX). To, že licencované hry Milestonu moc nejdou, to víme, ale pokud si můžou trochu více popustit uzdu svojí fantazie, zas tak marné produkty nedělají, jak dokazuje na firmu nebývale solidní bahnité závody Gravel (moje recenze 7/10). Hot Wheels je samozřejmě licence známých autíčkových drah od amerického hračkářského výrobce Mattel, nicméně jelikož se jedná o fantasy angličáky, autoři se tak na nějakou realitu nemusí vůbec soustředit. A právě v tom by mohly nové arkádové závody Hot Wheels Unleashed překvapit!

 

 

Jakkoli tento nový titul, v současné době vyvíjený na základě ne zcela vhodného Unreal enginu, znovu nabídne mrzký multiplayer pro slabých 12 hráčů (dnes je přitom běžný dvojnásobek), máte tu první překvapení. Po čtyřech letech se do her od Milestone vrací rozdělená obrazovka pro dvojici hráčů! Naposledy jsme si mohli ve splitscreenu zajezdit ve velmi dobrém MotoGP 17 (moje recenze 7/10), který je ale postavený na starém interním enginu Milestone. Rozdělená obrazovka tak bude mít v nějaké hře na Unreal enginu v podání Milestone letos premiéru. Slibně také zní editor tratí se sdílením online, protože poskládat nějaké zamocené lopingy z barevných plastových korýtek by neměl být problém ani pro méně schopné stavitele. Obligátní editor vzhledů angličáků je také jasná věc, přičemž ve hře najdete úplně ty samé modely, jaké si za pár desetikaček koupíte v hračkářstvích.

 

První hra Hot Wheels z roku 1985

 

Zatím bylo oznámeno 7 ikonických autíček Hot Wheels, ovšem garáž bude jistě daleko delší. Tratě mají být na poměry historie her Hot Wheels výrazně interaktivnější než dříve. Zrychlovače, naopak zpomalovací prahy, skokánky, pohyblivé dílky vozovky, lepící vrstvy, samozřejmě tradiční lopingy a klopenky, zkrátka nic, co znáte z hraček, by nemělo chybět. A to je asi tak všechno, co tvůrci pro začátek prozradili v tiskové zprávě určené pro média. Autíčka Hot Wheels se poprvé objevila na americkém trhu v roce 1968 jako více fantastičtější odnož reálnějších angličáků Matchbox od stejného výrobce Mattel. První licencovaná hra ovšem vznikla až mnohem později. V roce 1985 si licenci zakoupil dnes již dávno zaniklý a nepříliš známý americký vydavatel Epyx, načež pro Commodore 64 vypustil titul Hot Wheels. To ovšem byla nadmíru poklidná, spíše řidičská než závodní hra, v níž jste si vybrali jedno z autíček, jezdili jste v klídku sami po městě a plnili různé chvályhodné úkoly typu hašení požáru, doručování zásilek apod.

 

Poslední velká hra Hot Wheels: World’s Best Driver je z roku 2013

 

Od té doby skoro každý rok vyjde nějaký titul s licencí Hot Wheels, ale jak se dá očekávat, vždy se jedná o jednodušší hříčky pro menší hráče, z nichž vlastně ani jedna nikdy nedosáhla většího hodnocení. Maximum je agregovaný průměr nejvíce šest až sedm, drtivá většina ovšem dostávala vesměs hlavně průměrné pětky. Dnes je značka Hot Wheels v interaktivních hrách známá jen jako přídavky pro Forzu Horizon 3 a závodní sport Rocket League. Poslední (mobilní) hra Hot Wheels ID je ale jen dva roky stará, zatímco poslední velký titul pro počítače a domácí konzole vyšel již v roce 2013 v podání distributora Warner Bros. pod názvem Hot Wheels: World’s Best Driver. A opět to byla pěkná kravina. Milestone tak mají výhodu velmi nízko nasazené laťky, protože z více než třicetileté historie neznáme ani jednu opravdu kvalitní videohru Hot Wheels. Snad tu laťku alespoň trochu pozvednou, protože i na televizích a monitorech mají ikonická autíčka v plastové dráze co nabídnout.

*GS = Google Stadia