Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

amstr.jpgO Velikonocích jsem si udělal víkendový výlet do Amsterdamu, kde jsem se samozřejmě pídil po tom, jaký tam Nizozemci mají trh s počítačovými a konzolovými hrami. A co jsem se bavil s několika hráči a prodavači, holandský trh nepatří mezi nějak extra velké lokality pro herní distributory, resp. celkové prodeje se evropským špičkám jako je Německo a Velká Británie nemohou rovnat.

Nicméně v Amsterdamu samém je rovnou několik speciálek s hrami spíše menší rozlohy, ale prakticky v každém hračkářství, nebo hudebním obchodě naleznete samostatné patro, nebo kout, kerý je věnovám jen a pouze herní zábavě. A výběr je poměrně široký, rovnoměrně jsou zastoupeny všechny dnes prodávané platformy. Ceny jsou prakticky sronatelné jako u nás, něco je krapet levnější a něco zase dražší, takže se Holandsko jako nákupní herní ráj pro našince asi nedá doporučit. Jinak je to ale s hardware, protože zde jsou již ceny citelně nižší než u nás.

Pro příklad bych si vzal takový Xbox 360 Arcade, který v době mého pobytu okupoval skoro všechny reklamní plochy ve městě, protože to bylo zrovna v čase oficiální slevy. Po této slevě se tam konzole prodávala za 199 Euro, což je v přepočtu necelých 5 tisíc. To znamená, že v porovnání s nákupem u nás, byste ušetřili až tisícovku, pokud tedy beru v potaz doporučenou cenu. U Elite verze Xboxu pak diference dělá ještě 1-2 tisíce navíc. Při nákupu zboží v zemích EU se pak ani neplatí clo, takže výsledná cena je již konečná.

Nakonec bych zmínil jeden docela důležitý postřech. Nakoupil jsem si ve městě alespoň dvě balení 2100 MS bodů pro nákup v Xbox Live Marketplace, protože jedno balení vyšlo zhruba na pětistovku. Obal byl v holandštině a italštině. Obával jsem se, jestli tyto bodíky rozchodím na svém UK účtu a prodavač to samozřejmě netušil. Nicméně body konzole v pohodě načetla, takže se domnívám, že ať už koupíte body kdekoliv v Evropě, vždy vám půjdou načíst do konzole s jakýmkoli evropským účtem. Pozor ale, neplatí to prokřížení USA-Evropa. Americké body totiž na evropských účtech nefungují a naopak.