Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

diablo3.jpgMožná jste zaregistrovali zprávu, podle které Blizzard Entertainment, jakožto výrobce herní série Diablo, pohrozil fanouškovskému blogu DiabloIII.es žalobou, pokud mu správce v šibeničním termínu nepředá svoji doménu, kterou fórum využívá. Blizzard se totiž snaží získat všechny možné domény související s výrazem Diablo 3, který poukazuje na možné třetí pokračování oblíbené RPG řady. Je to minimálně velice neetický postup, protože obvyklou praxí bývá v těchto případech mimosoudní domluva obou stran a odkup domény za rozumnou cenu.

Jelikož pracuji pro společnost, která se duševním vlastnictvím zabývá, konzultoval jsem tuto kauzu se specialistou na doménové spory a ochranné známky, který pracuje pro Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře ČR jako rozhodce doménových sporů pro domény .eu. Tento orgán je mimo jiné jediným svrchovaným a závazným subjektem, který kromě civilního soudu může pravomocně rozhodovat doménové spory pro oblast Evropské unie.

A situace bohužel není nakloněná napadené straně, tedy fanouškovskému blogu. Skutečnost je taková, že společnost Blizzard má registrovanou platnou slovní ochrannou známku na pojem Diablo jak v USA, tak i v podobě komunitární ochranné známky platné ve všech zemích Evropské unie. Podle směrnic EU a platných norem pro rozhodování doménových sporů je vlastnictví a používání ochranné známky pro doménové spory klíčové.

A o tom, že Blizzard svoji ochrannou známku používá, není pochyb. Někde v diskuzi jsem četl, že Diablo je přece i španělské slovo obecného významu, tedy nelze jeho používání zakazovat, ale je to jinak. Pro každou ochrannou známku platí, že ji známkový zástupce musí zatřídit do systému tzv. Niceského třídění, což je laicky řečena soustava tříd, do kterých ochranná známka spadá. Třídy se vybírají podle toho, k čemu bude známka přiřazena, resp. za jakým účelem bude využita.

To znamená, že jiná třída je pro multimediální soubory (např. počítačové hry) a jiná kupř. pro nátěrové hmoty. Ochrannou známku přitom můžete nechat zařadit do více tříd, přičemž obecně platí, že stejná ochranná známka by neměla být v jedné třídě vícekrát, tedy přihlásit ji může jen jeden subjekt pro každou třídu (pokud se nedohodne jinak). Ovšem taktéž může mít jedna firma zaregistrovanou známku Diablo pro počítačové hry, což nevadí tomu, aby stejnou známku vlastnila jiná firma např. pro chemické výrobky a léky.

Tudíž Blizzard vlastní ochrannou známku Diablo pro stejnou třídu výrobků, o které diskutuje napadený blog, tedy pro počítačové hry. Tím je jasné, že v tomto podání nejde o španělské slovo Diablo, ale o označení určitého produktu. Používání známky lze přitom jednoduše dokázat, takže právníci Blizzardu se mohou klidně ohánět tvrzením, že zmíněný blog parazituje na jejich ochranné známce. To že fandovský web vlastně produkt propaguje, je bohužel pro spory většinou irelevantní. Tudíž by soud, zřejmě rozhodl ve prospěch žalující strany.

Nicméně i kdyby neměl Blizzard platnou ochrannou známku pro Španělsko, stejně by soud dal v doménové při  za pravdu jemu, protože by mohl v pohodě dokázat používání svého názvu Diablo, popř. jeho vymyšlení jako názvu produktu, který je široce používán. Tudíž blogu asi nezbude nic jiného, než se Blizzardu podvolit, i když je jeho jednání v rozporu s dobrými mravy. Nicméně právě nevhodný nátlak Blizzardu na web, který produktu nikterak neškodí, by mohl v případném sporu hrát velkou roli.