Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

jade.jpgV záplavě originálních her nejen na počítače se mě dostala do rukou reedice původně Xboxového dobrodružného RPG z období feudálního Japonska Jade Empire. Nemám v úmyslu teď rozpitvávat děj vlastní hry, protože zvídavý čtenář jistě najde na okolním webu dostatek recenzí a dalších informací, ale chtěl bych se zaměřit na spíše na další obsah balení, protože vůbec provedení počítačové verze této kvalitní hry dobře ukazuje, jak se dá v dobrém slova smyslu konkurovat vypalování a stahování her.

Hra je zabaleno v širokém plastovém obalu DVD velikosti, přičemž tento je ještě navíc vsunut do pěkného papírového šuplíčku. Celek tak na první pohled vypadá velmi lákavě, přičemž i v plastovém obalu je pod průhlednou slídou vložen ještě papírový přebal identický šuplíšku na povrchu, což je v našich končinách také chvályhodná vyjímka. Potěší i velmi precizně provedený obrázkový manuál, který má na poslední straně přehled ovládání, jenž je tak kdykoli při ruce. Edice pro počítače nabízí taktéž velký oboustranný plakát a ..Donno Kláro.. i další CD disk s oficiálním soundtrackem!

A nemusím jistě připomínat, že stylová hudba Jade Empire je přirozeně krásná až esoterická, takže soundtrack má na rozdíl od jiných her jistě smysl. Navíc jsou všechny materiály včetně titulků ve hře přeloženy do češtiny, což Xbox samozřejmě tenkrát nenabídl. A cena nedosahující ani jednoho tisíce korun je také vcelku akceptovatelná. Nechci tady někomu dělat reklamu, ale spíše mě distributor této hry opravdu potěšil svým přístupem, protože balení nabízí kromě vlastní hry i další přidanou hodnotu, kterou vám vypálená kopie těžko poskytne.

Podobný případ má být ostatně i česká verze STALKERA, kterážto zase nabízí bonusového průvodce zónou a velkou mapu oblasti. Jsem rád, že konečně po letech stagnace začínají někteří distributoři opravdu zvýhodňovat majitele originálních verzí a ne jen obtěžovat zákazníky všemožnými ochranami, jenž obtěžují jen hráče originálek, když každou takovou ochranu dříve nebo později stejně někdo prolomí a tak se nakonec zcela míjí účinkem. A v podmínkách našeho malého trhu se takovýto přístup, jaký nabízí Jade Empire, obzvláště cení!

Oficiální www stránka Jade Empire je zde a produktová stránka počeštěné PC edice zase zde.