Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

jagged alliance 3 banner 2

 

Ta trojka v názvu Jagged Alliance 3 možná trochu mate, protože tato stará známá série tahových strategií obsahuje dílů daleko více! Je tomu již osmadvacet let, kdy na PC s MS-DOS a později i na Nintendo DS vyšlo první dějství Jagged Alliance. Tehdejší vydavatel Sir-Tech jej trochu troufale označoval jako nový žánr tahového strategického RPG. Pokud započteme datadisky a konverze, tak řada Jagged Alliance obsahuje dokonce čtrnáct titulů od roku 1995 do dneška. Celou historií Jagged Alliance se ale vine neustálé střídání vývojářů i vydavatelů, které dost často znamenalo výrazný kvalitativní posun směrem dolů. Vždyť si vezměte, že úvodní titul dělalo jiné studio než druhý. Třetí hru v pořadí zase vydával někdo jiný než obě předešlé, což platilo takřka pro všechny následující tituly.

Skoro co nový produkt, to jiný vydavatel i výrobce. Do propadliště dějin řada vstoupila pátým dílem Jagged Alliance: Back in Action z roku 2012, který načal období stagnace, špatných her a ještě horších hodnocení. Takže ani od nové Jagged Alliance 3 se nic moc neočekávalo, neboť jsme se domnívali, že ty nejlepší léta má řada dávno za sebou. Předtím totiž v roce 2018 vyšla nepříliš povedená a nepříliš úspěšná Jagged Alliance: Rage!. Jejího vydavatele Handy Games ale později odkoupil hegemon THQ Nordic, který měl s většinou získaných herních značek velké plány, Jagged Alliance nevyjímaje. O tom, kde na to THQ Nordic vzal, píšu ZDE. Vývoj třetího hlavního dílu svěřil svému studiu, které na Jagged Alliance nikdy doposud nepracovalo. Bulharský vývojářský dům Haemimont Games má ovšem se strategickými hrami dost zkušeností.

 

 

V Haemimontu vytvořili kupř. sérii Imperium Romanum, dělali na veleúspěšné řadě Tropico a mezi jejich dílo dále patří třeba Omerta – City of Gangsters či z aktuálních titulů Stranded: Alien Dawn. Balkánští vývojáři se ale trojky Jagged Alliance zhostili na výbornou, však má Jagged Alliance 3 skoro tak vysoká agregovaná hodnocení (∅ přes 8/10) jako nejkvalitnější první a druhý díl! Nicméně ani trojka se, v duchu výše zmíněných strastí celé série, nerodila lehce a krátce. Jagged Alliance 3 byla oznámena již před, a teď se podržte, devatenácti léty! Tehdy se opakovala ta samá písnička, jaká se vine pohnutou historií řady. Tehdejší majitel značky, vydavatel Strategy First, ji přidělil dvěma vývojářským studiím, aby jim vývoj následně odebral a pokračoval interně sám. Jenže mu síly nestačily a tak trojku outsourcoval dalšímu studiu, nicméně ani postupné angažování čtyř firem ji dokončení nezaručilo.

Dále značku i rozpracovaný titul získal distributor bitComposer, kterého posléze v roce 2015 odkoupil vydavatel THQ Nordic. Až ten dal vývoji pevnou strukturu a řád, takže Jagged Alliance 3 mohla konečně po takřka dvou dekádách vyjít. A je to naštěstí povedený návrat jako hrom, pročež se nová hra oklikou navrací zpátky ke kořenům celé série z poloviny devadesátých let. Ostatně ani zápletka, vložená hned za děj jedničky, není od ní moc odlišná. V jedné smyšlené středoafrické zemi jménem Grand Chien je vojenským pučem teroristické para-militantní organizace zvané The Legion sesazen a unesen demokraticky zvolený prezident. A tak prezidentova rodina najme do služeb vojenského kontraktora Adonis Corporation, v jehož službách jako velitel žoldáků pracujete. Úplně se nabízí srovnání se současným Nigerem, v tomto se autoři děje opravdu trefili.

 

 

Jako velitel můžete do mise vyslat maximálně 6 bojovníků, zatímco před misí si verbujete z nabídky 36 žoldáků. Každý má trochu jiné statistiky, přednosti i nevýhody a znalce série potěší i staří známí, kteří pro vás pracovali v jednom ze starších titulů. Postavy k najmutí jsou dále rozděleny do 5 výkonnostních úrovní, kdy schopnější vojáci samozřejmě požadují vyšší žold. Ve zbrojnici čeká 42 palných zbraní, vesměs podle skutečnosti, a to včetně takového minometu, kulometu FN Minimi (používá ho česká armáda) nebo obstarožní pušky Winchester Model 1894, poprvé vyrobené stejného roku. Pokud jsem prve psal, že se trojka inspirovala v prvních dvou dílech, myslím tím např. fakt, že vám hra nic nedá zadarmo jako drtivá většina současných bojových strategií. Zbraně se vám mohou zaseknout, náboje penetrují různé materiály, takže zraní či zabijí nepřátele ukryté za překážkami.

Výbušniny těží ze solidní zničitelnosti prostředí a vaše zranění se vskutku sama po chvilce opravdu nezahojí. Lepší přehlednosti a lehčímu kočírování bitev rozhodně prospěly nově pojaté tahové souboje. K pochválení se nabízí taktéž postupně nabývající otevřený svět s proměnlivou denní dobou i počasím. Však autoři před i v průběhu vývoje pravidelně hrávali první a druhý díl, aby si připomněli, v jakém duchu se tehdejší strategie Jagged Alliance nesly. Jagged Alliance 3 je také po Jagged Alliance 2 a Jagged Alliance: Back in Action třetím nejdelším dílem, když dokončení kampaně pro jednoho hráče či v online kooperaci zabere průměrně kolem 40 hodin. Počítejte ovšem s horším dabingem, neintuitivním inventářem a hlavně protivníky, kteří snesou někdy až příliš zásahů. Jenže Jagged Alliance 3 je na dnešní poměry překvapivě levná, když nestojí ani tisícovku, podporuje mody a pokud si chvilku počkáte, k dispozici bude i komunitní čeština.

 

ZDE si stáhnete oficiální tapety na plochu přímo od autorů Jagged Alliance 3.

 

key4you.cz banner jagged