Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

 

Podle francouzského Ubisoftu se jeho aktuální pecka Far Cry 5 pyšní vůbec největším herním světem z celé již dvanáctidílné série Far Cry. Mně před nedávnem došla spolu s příručkou i krásná a oboustranná tištěná mapa Montany, podle které se již dá usuzovat na celkovou velikost celého titulu. Pokud ve hře vezmeme nejdelší možnou vzdálenost, na níž se dá jít, tak dva nejvzdálenější body mapy Montany jsou ve směru ze severu na jihovýchod. Když se dostanete na nejsevernější bod mapy, tedy nad Cedar Lake v severní horské oblasti Whitetail Mountains a vezmete to mírně vlevo dolů skrze provincii Holland Valley ještě pod Redler Creek, vykonáte tu nejdelší tůrku napříč celým herním světem Far Cry 5.

Mezi těmito body navigace ukazuje 8,3 km, přičemž pěší tůra zabere kolem 55 minut. I v horizontálním směru má mapa přes 8 km (na úplné konce mapy se samozřejmě nedá dostat), takže se dá s jistotou říci, že celková velikost mapy Far Cry 5 je asi 70 km². Je to tedy sice stále nejvíce v celé sérii, ale jen o malý kousek, protože oba poslední starší díly Far Cry Primal a Far Cry 4 při podobném procházení zaberou 44 a 50 minut, což není o tolik méně. Mapy starších dílů jsou také veliké a mají jen o pár kilometrů na každou světovou stranu mapy míň. Takže se dá říci, že Ubisoft nelhal a Far Cry 5 má opravdu největší herní svět celé této řady. jak ukazuje tištěná mapka:

 

Červený křížek uprostřed ostrova ve středu mapky je lokace, v níž začínáte hru

 

Ubisoft také zveřejnil další zajímavé statistiky z hraní Far Cry 5. Tak např. nejoblíbenější najímanou postavu je chlapík Nick Rye, který vám jako pilot ozbrojených letadel na zavolání z výšky pokropí nepřítele. Podobně nejoblíbenějším zvířetem je očekávaně pes Boomer. Tvůrci si pro svůj herní svět vytvořili celkem 98 smyšlených značek věcí, Montana poskytuje útočiště 52 druhům zvířat a ve hře také najdete 22 různých telefonních čísel. Celý dabing zabírá 75 hodin dialogů, přičemž rozhovory namluvilo celkem 96 herců.