Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

assassins creed – 2 500 let historie banner

 

Na konci minulého roku, přesněji 18. listopadu, vyšla kromě zmíněného průvodce světem Cyberpunk 2077 také neméně hodnotná naučná dějepisná kniha Assassin’s Creed – 2 500 let historie. Originál vydalo v roce 2019 francouzské nakladatelství Les Arenes a v češtině ji letos vydalo nakladatelství Jota. Kniha je sice docela kompaktních rozměrů (19 x 25 cm), ale jinak je to dost silná bichle v pevné šité vazbě, ukrývající 432 stránek z kvalitnějšího křídového papíru. Tato kniha vznikla víceméně náhodou. V roce 2012 se totiž dali do řeči na jednom herním ceremoniálu tvůrci série Assassin’s Creed z Ubisoftu a publicisté a historici z francouzského tištěného magazínu Historia, jenž vychází již od roku 1909.

Slovo dalo slovo, a tehdy se obě strany domluvily, že budou spolupracovat na historických článcích do magazínu, zasazujících sérii Assassin’s Creed do reálného kontextu světových dějin. Tyto články byly velmi oblíbené a tak později na jejich základě nakladatelství Les Arenes vydalo dokonce pět čísel samostatných tištěných speciálů magazínu Historia, věnovaných výhradně jednotlivým dílům Assassin’s Creed. V doprovodu oficiálních artworků, map a unikátních screenshotů, povětšinou z ptačí perspektivy dodaných přímo Ubisoftem, se vždy jednalo o precizní texty zkušených historiků, kteří s pomocí her Assassin’s Creed vysvětlovali, jaká byla doba zobrazená v herní sérii ve skutečnosti.

 

 

Lehce si magazíny představíte tak, jako by učebnice dějepisu vysvětlovala všechny pojmy a události hrami a hlavně ilustracemi z různých titulů Assassin’s Creed. Nakonec z toho všeho vznikla přede dvěma lety ucelená naučná publikace Assassin’s Creed – 2 500 let historie, která v jednom svazku shrnuje obsah jak výše zmíněných článků a speciálů, tak dodává i další nové a rozšířené kapitoly z reálné historie, jíž se série Assassin’s Creed dotýká. Kniha je rozdělena na sedm kapitol, z nichž se šest věnuje reálnému kontextu různých titulů z univerza Assassin’s Creed. Začíná to Aténami a Spartou z Assassin’s Creed: Odyssey, pak Egyptem a Kleopatrou z Assassin’s Creed Origins.

Dále se dočtete o renesančních událostech z dílů Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood a Assassin’s Creed: Revelations. Nemůžou samozřejmě chybět piráti z Karibiku v námořním dobrodružství Assassin’s Creed IV: Black Flag, dále francouzská revoluce z Assassin’s Creed: Unity a nakonec se kniha věnuje viktoriánské době Velké Británie v Assassin’s Creed: Syndicate. Poslední kapitola je pak věnována představení hlavních asasínských hrdinů většiny zmíněných her od nejstaršího Altaïra Ibn-La’ Ahada z prvního dílu až po Ayu a Bayeka z Origins. Vše za doprovodu zčásti ještě nereprodukovaných a krásných artworků a screenshotů ze světa Assassin’s Creed.

 

 

Kniha tak není určená pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o vlastní herní sérii (na to je výborná starší kniha Assassin’s Creed – Průvodce světem od nakladatelství Phantom Print), jako spíše pro ty čtenáře, kteří lační po tom, dočíst se více o skutečném světě, jenž sloužil sérii Assassin’s Creed jako pozadí, předloha a inspirace. Přičemž pak snáze porovnají, jak se jednotlivé herní tituly Assassin’s Creed od skutečnosti více či méně odklánějí. Knihu Assassin’s Creed – 2 500 let historie nejlevněji zakoupíte za 469,- na MEGAKNIHY.cz. Z obchodu samotného vydavatele Jota vás vyjde na 542,-. Náhled knihy na platformě Issuu najdete zde.

 

assassins creed – 2 500 let historie promo