Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Minule jsem tu psal o výborné koloběžce Yedoo Mezeq od společnosti Intrea, na níž mě ale vadila její vysoká váha. Proto jsem se ještě před nákupem nové koloběžky porozhlédl jinde a nakonec vybral model Hill Cross 20″ od společnosti Kostka  – kolobka. Pravda, že její oficiální cena 5290,- je o dost dražší než zmíněný Mezeq, ale já Kostku sehnal o dost levněji, za 4590,- na pražském obchůdku Koloběžky pro Dospělé.

Vzhledem k tomu, že jsem celý víkend před tím sedlal toho Mezqa, tak mě příjemně překvapila mnohem nižší hmotnost Kostky 8,6 kg, takže ty necelé 3 kg dole jsem hned jasně pocítil. Mezqa jsem horko těžko dostával do auta, Kostku levou zadní, k čemuž přispěly i mírně kompaktnější rozměry, protože s celkovou délkou 149 cm je Kostka taktéž o něco málo kratší než Mezeq. Pro mě směrodatné také bylo, že Kostka nabídla o 8 cm delší stupátko, takže se na něj pohodlně vejdou obě nohy šikmo vedle sebe, což na Mezqovi nešlo.

Rozměry kol mají ale obě kolobrndy totožné, Kostka má jen kvalitnější pláště Schwalbe Big Apple s nižším valivým odporem a je osazena také kvalitnějšími brzdičkami Shimano Alivio V-brake , které kupodivu od výrobce parádně seřízené brzdí lépe, než kotoučovky na Mezqovi. Nicméně Mezeq má výhodu v nastavitelné výšce řidítek, což na Kostce nelze. Výška řidítek Kostky je přitom 97 cm, což mi ale naštěstí plně vyhovuje. Velký rozdíl ale mezi oběma kolobrndami tkví v konstrukci rámu, což má zásadní vliv na váhu, ale také na tuhost a vibrace.

Zatímco Mezeq má robustní a velice těžkou konstukci ze tří trubek, Kostka se obešla pouze s jediným ladným profilem, což parádně snižuje hmotnost. Na druhou stranu, pokud byste využívali kolobrndu hlavně na rychlé sjezdy, v tom je o třídu lepší Mezeq, protože díky třítrubkové konstrukci má jeho rám vyšší tuhost a z kopce je jízda zcela prosta vibrací a houpání. Subtilnější rám Kostky má v tomto mezery, protože při rychlejší jízdě z kopce docela dost vibruje, houpá se a navíc o rám rezonuje uchycení zadní brzdičky, což dělá nepříjemný kravál.

Kostka Hill Cross v černé barvě

Ovšem při normální jízdě po rovině, z mírného kopečka, či do kopce je Kostka jasný král. Na odraz na ní ujedete o dost delší dráhu než na těžším Mezqovi, který má i vyšší tření nábů i kol a celkově je jízda na Kostce mnohem pohodlnější a komfortnější, takže nejste tolik unavení a na jeden zátah ujedete mnohem více kilometrů. Já kupř. v neděli dal na Kostce kopcovatých 16 km kolem Berouna, na Mezqovi jsem byl odvařenější už po zhruba 10 km po stejné trase. Na Kostce také chválím jak namontovaný zvonek (Mezeq nemá), tak hlavně praktické vnoření rychloupínáku zadního kola tak, že o jeho šrouby nezavadíte kotníkem při odrazu, což se mi bolestivě přihodilo na nezačepičkovaném šroubu u Mezqa.

Kostka nabízí Hill Crossku ve třech odstínech (matná černá, tmavá červená a svítivá zelená), já mám černou, nicméně po stránce designu bych se přiklonil k pěknějšímu Mezqovi, který má krásnější design s výraznými barvami. Kostky jsou v tomto dost usedlé. Samozřejmě, mým problémem je zase to škrtání podvozku při přejezdu obrubníků, člověk si musí holt zvyknout, že díky nízké světlosti stupátka koloběžky musí častěji sesedat. Každopádně pro mojí potřebu, kdy prudké sjezdy nejezdím, jsem si myslím vybral lepší stroj, byť za více peněz, a jízda na něm mě stále dost baví. K běhání je to výborný doplňkový sport, který prakticky nic z těla nehuntuje a mnohem lépe to utíká.

Takže moje doporušení je jasné: Pokud bych hledal lacinou koloběžku na dlouhé sjezdy po silnicích  a v lehkém terénu, zvolil bych si Yedoo Mezeq, protože díky svému robustnímu rámu dobře drží a netrpí nárazy od povrchu. Nicméně na dlouhé sportovní jízdy po rovině, kopcích a s menšími sjezdy jsem zvolil Kostka Hill Cross, která je mnohem lehčí, kompaktnější, s lepšími komponenty, takže se při jízdě a odrážení mnohem méně nadřete. A věřte mi, že to už po pár kilometrech s každým dalším odrazem budete doslova blahořečit!

Oficiální www stránky Kostka – kolobka tady a stránky koloběžkového obchodu Koloběžky pro Dospělé zde.