Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Čerstvá novinka se prodává od minulého pátku a jak se na Rockstar sluší a patří, základní balení této hry nese rovnou několik pěkných znaků, které se spíše hodí do dražších edicí. I proto mám hry od této firmy tak rád, protože se věnují i drobným detailům, které jiní tvůrci a distributoři přecházejí. Tak prvně se pořádně podívejte na papírový přebal konzolových verzí a přejeďte si po názvu May Payne 3 prstem. Ano, opět, jako u všech rockstařích her, je logo krásně plasticky prolamované, popisky na obalu jsou samozřejmě v češtině.

Stejně jako manuál, který je na dnešní poměry také velmi bohatý, obsažný, obrázkový a barevný k tomu. Toho si hodně vážím, však dnes, se většina distributorů na kvalitně zpracované manuály dívá s odstupem a papírové knížečky ruší (např. Ubisoft a EA). Takováto snaha – navíc, když to producenta stojí více peněz, které zákazník při stejné ceně jako stojí hry bez manuálu, ze svého nezaplatí – se velmi cení. Mrkněte dolů na obrázky, návod má 22 stránek, je bohatě ilustrovaný a velmi podrobně představuje všechny základní části hry: ovládání, rozhraní a interface, všechny finesy typu Bullet Time® a ShootDodge™, multiplayer a arkádový režim. Dokonce zde na dvojici stránek najdete stručný nástin příběhu z obou minulých dílů.

A jak se to hraje? Zatím třetího Maxe nemám dokončeného, ale velmi se mi líbí extrémně detailní grafika s mnoha detaily a velkou interaktivitou. Kupř. u aut lze rozstřílet okna, každé jedno světlo, samo je přivést k výbuchu, profučet pneumatiky a podobně lze likvidovat mnoho věcí z okolního prostředí – taktéž jsem byl mile překvapen tím, jak objekty dokážou reagovat na zásahy, např. u požárního potrubí. No jo, rockstáři jsou puntíčkáři, však si klidně zapněte v pokoji televizi a uzříte např. zprávy, které komunikují vaše minulé skutky – opravdu pěkné! Nicméně hře už chybí takový ten “noir” nádech, není tak temná jako minulé díly, blíže má k prosté akční, ale říkám skvěle udělané střílečce z pohledu třetí osoby.

Počítat je ovšem třeba s jednodušší náplní hry, kde hraje prim pouze střílení, střílení a zase střílení. I proto může být nový Max posléze poněkud stereotypní. Zajímavá je ale možnost volby mezi třemi předvolbami míření, včetně plně manuálního, drobné korekce, a zcela automatického zacílení na nejbližšího protivníka. Max tak vypadá skvěle, plynule se ovládá (škoda ne zcela dotaženého krytí), přestřelky jsou velmi krvavé, ale hra už mne tolik netáhne, jako minulé a pro mě asi napínavější díly. Stále to ale je na třetí díl ale opravdu dobrá práce, Rockstar se rozhodně ani po třetí nemusí stydět. Zatím bych se u hodnocení rozhodoval mezi 7-8/10. Tak mrkněte na pěkné balení a nechte se navnadit:

 

Hra je na dvou DVD – první pro singl/MP a na druhém je druhá půle kampaně

 

Kompletní balení hry. Rockstar Pass list je jen upoutávka, ten si musíte zaplatit.

 

Shrnutí celého příběhu prvních dvou dílů v manuálu

 

Vyčerpávající popis rozhraní v manuálu

 

České recenze:

 

Oficiální www stránka May Payne je zde.