Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Jakkoli jsem si dříve po premiéře hry myslel, že to bude zas jen další z plejády obyčejných stříleček bez nápadu, vše jsem musel po dokončení dema vzít zpět. Ta hra má hodně co do sebe a do zapšklého, ale nejprodávanějšího žánru přináší dokonce i něco čerstvých a jinde neviděných prvků. Přitom se jedná o nepřímého nástupce poměrně úspěšné herní série Spec Ops, která zahrnuje mimo The Line celkem 8 her na PC, Playstation a Dreamcast z let 1998 – 2002. Jednalo se o klasické střílečky z pohledu první a třetí osoby a na Playstation dokonce z ptačího náhledu.

Nový titul Spec Ops: The Line sice na tuto sérii navazuje, ale spíše jen názvem. Po obsahové stránce je to zcela nová hra a na předešlé díly vůbec nenavazuje. Velmi atraktivní mi ale přijde samotná premisa příběhu a jeho zasazení do Dubaje, postiženého obrovskou písečnou bouří a následnou občanskou válkou v jeho rozvalinách. Tam se dostáváte v kůži velitele elitní tříčlenné jednotky Delta Force kapitána Martina Walkera, jenž má za úkol po půl roce od katastrofy pátrat po přeživších členech předešlých ztracených jednotek a především po jejich tajemném veliteli Johnu Konradovi. Přitom jste možná slyšeli z úst Walkera známého herního dabéra Nolana Northa, však jsem mluvu Nathana Drakea z Uncharted poznal takřka okamžitě.

Musím uznat, že demo je poměrně rozsáhlé, v 1,5 GB dat obsahuje rovnou trojici různých misí z první poloviny hry. Zajímavá je možnost volby ze tří filtrů grafiky, od normálního, přes historický nádech, až po výrazné zabarvení. Plná hra jak vidno nabídne celkem kvarteto obtížností, demoverze obsahuje ale pouze první dvě. Já si vybral tu mírně obtížnější druhou, určenou pro normálně zkušené hráče akčních her. Potěšila mne zjednodušená možnost zadávání jednoduchých rozkazů dvěma zbývajícím členům týmu, však je tak lze vybídnout k vržení zábleskového granátu, ukázat jim cíl, na který mají přednostně střílet, nebo jsem si vychutnal v poslední třetí části dema kooperaci při odstřelení dvojice nepřátel, kdy jsem ukázal kolegovi na jeho cíl, on odpočítal, a s nasazenými tlumiči na našich útočných puškách M4A1 jsme je společně odpravili.

 

Takto poprvé spatříte trosky Dubaje v první misi dema i plné hry

 

Ostatně ten tlumič mohou používat i jiné zbraně a jeho použitím si můžete kolikrát v průběhu putování dosti usnadnit život a ušetřit munici, kterou jsem do své pušky skoro stále postrádal. Tlumič je tak první parádní prvek hry, nicméně samozřejmě lze (a hra vás k tomu tím málem střeliva nutí) sbírat zbraně po padlých a občas najdete i krabici s municí. Dle reality ale unesete pouze jednu těžší zbraň a jednu pistol (Beretta M9), pak už jen výběr z granátů a náloží. Já jsem na své cestě demem potkal ještě malý sapík SIG Sauer P -290 Micro, pancéřovky RPG-7, samopal AK-47, brokárnu Winchester W-1300, dále automaty SMG H&K, pušku FM P-90, H&K UMP-45, kulomet FN M-249, či odstřelovačku Steyr Scout Tactical. U všech zbraní si navíc můžete kdykoli přepínat mezi levým i pravým pohledem zpoza ramene, což je také fajn. Pouze přepínání dávek jsem postrádal.

Lze si dále aktivovat také pomoc k míření: když zacílíte poblíž nepřítele, tak na něj nemusíte přesně mířit, ale hra na něj již při střelbě sama přesune zaměřovací terčík. První mise dema pak ukázala krátký let v helikoptéře mezi mrakodrapy Dubaje, kdy pomocí kulometu odrážíte ataky nepřátelských vrtulníků. Pěkně adrenalinově se to hrálo, nechyběly ani spektakulární havárie zasažených strojů do mrakodrapů, či střelba skrze jednu budovu. Ale mně se hodně líbilo hlavně vtipné přehřívání rotačního kulometu nikoli skrze obvyklý graf, ale přes vzrůstající svištění zbraně. Let byl ovšem dosti krátký, to druhá delší část dema ukázala zřejmě asi první kapitolu s názvem “Evakuace”, kdy se svojí jednotkou právě dorazíte na předměstí Dubaje.

Možná jste v hlavním menu poznali americkou hymnu na pozadí, ale asi málokdo z vás si všiml v prostřihu před druhou misí fotky v bytě jednoho z vojáků spolu s prezidentem Barackem Obamou. Navíc je praktické, že i videa lze spolu se zobrazeným titulkem pauznout, případně přeskočit. Podobně tady někdo přemýšlel i u sprintu, pro nějž netřeba držet tlačítko, ale stačí do něj jen jednou ťuknout a voják běží rychle nadále sám. Ještě před vstupem do města pěkně působí i stopy v písku, postupně zalévané písečným prachem, který víří vítr u země. Skoky zde chybí, místo nich jsou kontextové přelezy, ale výborně funguje systém krytí s možností vykukování, rychlého skoku k vedlejší překážce, nebo okamžitého přelezení. K tomu patří i poklek, ale plazit se tu možné není, nicméně ani jsem to v demu nepotřeboval.

 

V pozdější části stejné mise dobýváte havarované letadlo. Nalezená černá skříňka napoví o jeho osudu více…

 

Velmi jsem si pochvaloval příkladně zničitelné objekty v prostředí. Když odhlédnu od naskriptované scény s prostřelením oken autobusu plného písku rovnou na hlavy nepřátel pod ním a sporadických výbušných nádob, tak zkuste třeba střelit do placky dopravní značky. Tím ji pěkně otočíte, stejně jako lze likvidovat menší předměty v okolí, jako jsou bedýnky a láhve. Však ve třetí misi dema zvané “Hrana” ( a páté v plné hře) procházíte po skleněném ochozu ve velké výšce a válející se flašky lze skopnout dolů do hlubiny. Tyto velmi pěkné drobné detaily koření dále třeba i vyplašená hejna ptáků po nenadálém výstřelu v klidné lokaci.

Demo mne rozhodně na červnové vydání opravdu hodně navnadilo, vypadá to, že hra bude nejen velmi pečlivě provedená akční střílečka z pohledu třetí osoby, ale také okořeněná špetkou taktiky (skrze parádně funkční krytí, volitelný tlumič a rozkazy spolubojovníkům), a to v atraktivních kulisách rozbořené Dubaje (byť kvalitou je grafika na Xboxu 360 ryze standardní) a s tajemnou a napínavou zápletkou v nebezpečných výškách sutin mrakodrapů. Spolu s Dragon’s Dogma je tak Spec Ops: The Line už můj druhý favorit na novou herní značku, u níž se o kvality vůbec nebojím!

 

[important]

Spec Ops: The Line vyjde na PC/PS3/X360 29. června 2012 v angličtině (český manuál na PC) jako akční střílečka z pohledu třetí osoby, přebírající jméno z někdejší akční vojenské série Spec Ops. Jinak je to ale zcela nová hra bez jakékoli návaznosti na starou sérii stejného jména.

[/important]

 

Oficiální www stránka Spec Ops: The Line je zde.