Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Medieval Dynasty banner

 

V polovině září se na Steamu v předběžce objevilo hutné a rozsáhlé středověké stavitelské a hospodářské RPG Medieval Dynasty, kombinující prvky přežití, budování, hospodaření či strategie. Tuto hru vyrábí malé polské studio Render Cube. Medieval Dynasty se chlubí otevřeným, živým a dynamickým světem ranného středověku, na který zhlížíte z pohledu první osoby. Titul se dost rozkročuje, takže v něm jíte i pijete, lovíte, oséváte, kácíte, stavíte jednu z 18 možných budov, vyrábíte přes 60 různých nástrojů a věcí, přežíváte a pečujete o vaši zpočátku malou vesničku na samotě uprostřed luk a lesů.

 

 

Nejedná se tak o žádnou násilnou válečnou, nýbrž o mírumilovnější hru, v níž prostě zažíváte každodenní život obyčejného obyvatele evropského středověku. Čemuž ostatně odpovídá i přístupnost již od sedmi let. Pěkná funkce opravdu solidně vystavěného, otevřeného a plnohodnotného 3D světa je střídání ročních období + dynamická denní doba a počasí, kdy se v mrazivé a zasněžené zimě musíte hodně otáčet, abyste své stádečko dokázali nasytit a udržet v teple. Medieval Dynasty je součástí produkční řady Dynasty rakouského producenta Toplitz Production, do níž patří ještě dva starší tituly Farmers Dynasty (farmářské RPG) a Lumberjack’s Dynasty (simulace lesníka).

 

 

V přípravě je ještě čtvrtý titul v sérii jménem Trucker’s Dynasty: Cuba Libre (ten má vyjít letos) jako truckerský simulátor odehrávající se na Kubě sedmdesátých let. Kromě Medieval Dynasty ale studio Render Cube nepracovalo na žádné jiné hře z této série. Medieval Dynasty si hráči na Steamu velmi pochvalují (hráčské hodnocení je výtečných 92/100!), když ji vidí jako takové mírumilovnější Kingdom Come: Deliverance v plně otevřeném světě. Navíc si tuto chválenou hru zahrajete i na Windows 7 a 8. Cena 24,99 EUR (cca 680,-) se sice může zdát na předběžku docela vysokou, nicméně před nedávnem tvůrci vydali nové vylepšení, které do hry přidává i českou lokalizaci formou titulků!