Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Metro Exodus Banner

 

Anabáze Metra Exodus s vypuštěním distribučního kanálu Valve Steam ve prospěch nového Epic Games Store je dostatečně známá – a trapná. Metro Exodus bylo přeci nejprve ohlášeno a široce propagováno právě přes Steam (včetně příjmu předobjednávek), aby ho pak distributor Deep Silver alias (THQ Nordic) skorem na poslední chvíli na Steamu zařízl a digitální PC verzi vydal na mladém obchodu Epic Games Store. Však přímo na Steamu je uvedena tato výstižná informace:

 

metroexodussteamsign

 

Kdyby rozhodnutí o distribuci skrze Epic Games padlo hned, nemohl by nikdo nic namítat, ale takovéto, dá se říci, sobecké přesunutí v posledním okamžiku, je znovu trapné. I třeba měsíční exkluzivita na Epicu by se ještě dala normálně skousnout, ale výsledné řešení je hodně nešťastné. Ostatně, jestli vás to opravdu hodně pálí, můžete poslat anglický email s vaším (slušným) názorem bez nadávek na email Deep Silver info@deepsilver.com.

Velmi podobná, ba snad ještě větší fraška, se týká krabicové PC verze Metro Exodus. No, ani nevíte, jak mi je líto šikovných ukrajinských vývojářů 4A Games, kteří vyrobí solidní hru, ale její distributor při prodeji dělá jednu šaškárnu za druhou. Krabicovka jen ilustruje, do jakého bahna se celý herní průmysl v honbě za ziskem propadl, když dříve byly hry po všech stránkách podstatně pečlivější a netrpěly tolika nešvary, jaké jsem popisoval v tomto příspěvku. Takže si plní radosti rozbalíte svoji krabičku s PC verzí Metro Exodus, načež všechno vypadá ještě dobře:

 

Krabička Metro Exodus

 

Pozornější z vás asi již zjistili, že je krapet podezřelé, když je na krabičce ikona PC DVD (takže si oprávněně myslíte, že je hra distribuována na DVD) ale disk je v krabičce pouze jediný. To samozřejmě na pokrytí herních souborů absolutně nemůže stačit. Nicméně, než strčíme disk do mechaniky, pojďme se podívat na tištěný materiál. Na to, že hry již neobsahují poctivý tištěný manuál, si nikdy nezvyknu, protože není nic lepšího, než se pohodlně podívat např. na rozmístění ovládání bez nutnosti pauzovat hru a složitě lézt do nastavení v menu hry. Navíc mnoho titulů nemá manuál ani elektronický v nabídce hry. Ani Metro Exodus žádný manuál nemá, nicméně licenční a záruční ustanovení mají na druhé straně alespoň pěkný plakátek s artworky některých netvorů, na které při odjezdu z post apokalyptické Moskvy narazíte:

 

Plakátek Metro Exodus

 

Dobře, ještě bych bral, že producenti chtějí šetřit lesy a z toho důvodu rezignovali na papírové materiály. Jenže si do krabičky klidně narvou naprosto zbytečnou čtyřstránkovou reklamu na knižní trilogii Metro. Zbytečný papír v případě Metra Exodus celkově dělá nějakých 20 stran, do nichž by se ten tištěný manuál krásně vlezl! Na návod papír není, ale na blbosti, letáky a reklamy je???

 

Obsah balení Metro Exodus

 

Dobře, jdeme dále, strkáme disk do mechaniky a…, na DVD disku je pouze jednoduchý spouštěč, který vás pouze přehodí na internetové stránky Epic Games, a jenž z DVD zabírá 1,2 MB!!! Myslím, že v tomto bodě dosáhla distribuce Exodu naprosté dno, protože nechat vylisovat a vyrobit naprosto zbytečné balení s prázdným a zhola zbytečným DVD diskem, to je podle mne distributorský majstrštyk, který má snad obdobu jen v plnění krabiček jedním listem papíru s kódem, který musíte vepsat do první služby, abyste hru mohli vůbec nainstalovat na službě druhé. Já samozřejmě dopředu věděl, že je v krabičce pěkné kulové, protože nejsem na internetu slepý, ale dopaluje mě to opravdu hodně.

 

Prázdné CD Metro Exodus

 

Navíc postup instalace hry skrze Epic Games Store a jejich klienta není moc intuitivní a oproti Steamu mi přijde zbytečně zdlouhavý.  Epic Game Launcher není ani pořádně vyladěný a při stahování dat mi několikrát zamrznul celý počítač a několikrát mi klient dokonce vypnul obraz, že pomohl jen restart PC. Koukal jsem, že stejné potíže má více uživatelů, kterým podpora Epicu radí změnit spouštěcí parametry zástupce na ploše. Celý proces jsem rozklíčoval v následující galerii, tak se do ní mrkněte, co vás čeká, pokud si Metro Exodus v digitální PC verzi koupíte: