Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

mw2Až v úterý bude povolena aktivace Modern Warfare 2 přes vynucený Steam, takže si jej všichni noví majitelé hry musí povinně nainstalovat a být připojeni k internetu. Tím je vlastně dané, že jinou digitální cestou, než přes monopolní Steam, nepůjde hra prodávat. Takže již sice doma mám připravenu PC verzi Modern Warfare 2, ale zatím si mohu číst tak pouze readme a manuál. Ale i tak se najde něco odlišností od prvního dílu.

Předně je to mládežnická přístupnost, kterou má první dějství nastavenou od 16 let podle PEGI. Díky známému a hojně diskutovanému kontroverznímu přepadení na moskevském letišti, kdy jako teroristé budete střílet do bezbranného davu cestujících, povýšil díl druhý samozřejmě až na nutnou plnoletost, tedy od 18 let výše. Je ale výborné, že minimální hardwarové požadavavky se jen nepatrně zvýšily prakticky pouze na straně procesoru. Všechny ostatní komponenty zůstaly na stejné hladině, co minule.

Přehledně je to vidět na následujícím seznamu, kde si sami porovnejte minimální konfigurace obou bratříčků:

Modern Warfare 1

  • Intel Pentium 4 – 2.4 GHz / AMD 64 2800+
  • 512 MB RAM (XP) / 768 MB RAM (Vista)
  • GeForce 6600 / ATI Radeon 9800
  • 8 GB volného místa na HDD
  • Aktivace online není nutná

Modern Warfare 2

  • Intel Pentium 4 – 3.0 GHz / AMD 64 3200+
  • 512 MB RAM (XP) / 1024 MB RAM (Vista)
  • GeForce 6600GT / ATI Radeon 1600XT
  • 16 GB volného místa na HDD
  • Aktivace online je nutná

Na tom je pěkně vidět, že nové Modern Warfare sice vyžaduje 2x více místa na disku (však je také nově rovnou na 2 DVD médiích) a o 600 MHz výkonnější procesor, jinak jsou ale požadavky na paměť a grafickou kartu velice podobné. Takže pokud máte komp, na kterém vám jede dobře první díl, je velká šance, že si v pohodě zahrajete i ten nový druhý.

Dvojka, jak to tak vypadá, přišla o arkádový mód (místo něj bude Spec Ops režim), ale zopakovat si danou misi by možné být mělo. Systém ukládání přes checkpointy zůstává od minula stejný. Co se interface týká, nově v něm přibyla minimapka v levém horním rohu pro více režimů hry. Ovládání zůstalo od minula skoro stejné, ale s jedním podstatným rozdílem. Zmizela možnost výklonů do stran, na stejná tlačítka Q/E jsou nyní namapovány hod granátem a úder pažbou. Takže jediné taktické pohyby ve dvojce sestávají z pokleku a lehu, což ale nemělo být původně dostupné v multiplayeru, ale naštěstí to tam je.

Zdraví se vám automaticky doplní po chvíli v klidu a tím zbrusu novým režimem je Spec Ops, jenž ke kampani dodává další speciální mise na nových místech s postupně zvyšovanou obtížností, které lze hrát v singlu i kooperativně ve dvojici. A to přes rozdělenou obrazovku, nebo přes internet. Tyto mise mají mít trojici počátečních obtížností.

Oficiální www stránka Modern Warfare 2 je zde a jen připomínám, že první recenze vyjdou v úterý, kdy také půjde konečně nainstalovat prodávaná PC krabicovka. K tomu hra vychází ještě na Xbox 360 a PS3.