Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

arcticedgeAbych pravdu řekl, původní Motorstorm je pro mě jedna z nej her na PS3, ale její nové odnože pro PS2/PSP jsem původně šacoval na takové horší levobočky, nota bene když je mělo dělat nové studio BigBig, tedy nikoli dvorní tvůrci z Revolution. Ale přátelé, samostatné ledové závody Arctic Edge se znovu povedly i na slabší konzoli jak se patří na slavnou značku! Zaujala mě hlavně obří rozsáhlost festivalu, nabízejícího více než 100 různých závodů pojatých jako jednotlivé stupínky na dlouhé šroubovici.

To je docela slušná darda, nicméně je pravdou, že typů jízd není mnoho a časem už se to krapet ojezdí. Jenže nechejte toho, když v závodě útočí splašená desítka jezdců opět na všemožných i nemožných vehiklech! Motorky, čtyřkolky, buginky, offroady a kamiony známe z minulých dílů, ale příjemným zpestřením jsou nové sněžné skůtry a hlavně pásáky, tedy přesněji řečeno rychlé pásové rolby. Celkem je v garáži 24 vozidel, přičemž perličkou je i jasná variace na legendární rally káru Audi Quattro S1. Velmi rozsáhlý je i editor vzhledu vašich vozítek, dovolující obarvit prakticky jakoukoli část vozidel dle libosti.

To aby se vám na to v garáži lépe koukalo, nebo třeba rozličným jezdcům a jezdkyním, kterých je taktéž 24. Spolu s okruhy si vozítka i nové jezdce postupně odemykáte za nasbírané body v odjetých závodech. Přitom se nejezdí jenom na sněhu a ledu, ale třeba i ve studeném bahínku, takže pro každý závod je povolena jiná škála vozidel. Tucet tratí dělá opět čest jménu Motorstorm, kdy není nouze o skokánky, propasti, soutěsky, jeskyně, tunely, nadjezdy a zkratky, kudy se dá v jízdě proklouznout. Pro větší přístupnost většinu odboček nyní ukazuje jasná žlutá cedule se šipkami.

Velmi příjemně překvapila na testované PS2 verzi grafika, která není vůbec špatná, i když bílo hnědé nadělení pod koly nedovoluje nějaké výrazně barevné podívání. Škoda jen, že interaktivních prvků tratí na projetí a zničení je pomálu. Jenže pocit z jízdy, kořeněné podmanivě více a více pištícím boostem, je opět znamenitý, když většina vozítek nejezdí nějakými vysokými rychlostmi. Prim hrají samozřejmě klasické podniky na umístění v cíli, ale najdou se i zvláštní jízdy o to, kdo vydrží nejdéle na čele závodu, nebo projíždění checkpointů, tedy úseků trati s odpočítávaným časem.

arcticedgeart

Velmi se mi zamlouvají taktéž na pohled obyčejné časovky, kteréžto tvůrci pojali dosti neortodoxně. Nejen, že se generuje váš stínový vůz, přičemž si můžete rovnou vybírat z vašich nejlepších časů pro každý druh vozidla!, ale z druhé tabulky si ještě k tomu můžete přibrat na cestu další stínek, tentokrát nejlepší čas dosažený vývojáři hry a závodit proti dvěma “ghostům” najednou, což je samo o sobě paráda! Online multiplayer již u PS2 není aktuální, ovšem Arctic Edge má v rukávu alespoň dnes již ke škodě jinde opomíjený split-screen pro dvojici hráčů.

V něm na trati naštěstí nechybí ani ostatní AI jezdci, i když asi největším negativem nového Motorstormu je nevyrovnanost jejich jízd, když v některých závodech jim v pohodě ujedete během celých dvou kol klidně i o desítky sekund, jindy jsou ale najednou extrémně rychlí. Nějaká stoupající dynamická obtížnost asi zamrzla na cestě. Za to si zkuste splnit zdejší obdobu achievementů, tedy 35 odměn za různé povedené kousky, nebo odemknout 11 bonusových a uváděcích filmečků – to vše za rozumnou cenu kolem 800 korun.

Je tak skvělé, že Arctic Edge, jakožto jedna z mála nově vycházejících her na PS2, opět potvrdil své vysoké kvality, když adrenalinové honičky mají stejný drajv, jako třeba poježdění v Burnoutu a svým modernějším předchůdcům z PS3 se minimálně vyrovnají. Pokud ještě opečováváte svojí starou dobrou druhou plejstejšničku, nakrmte jí Motorstormem, oba určitě nebudete litovat.

Oficiální www stránka Motorstorm: Arctic Edge je zde.