Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

iphonemini.jpgTak se mi dostal na několik dní do rukou tolik opěvovaný iPhone 3G – no byl jsem na něj zvědavý, ovšem samotného mě nechával a nadále nechává dosti chladným, protože to zas takový zázrak není, tedy alespoň pro mě. První dojem je, že držím v ruce kus cihly, protože telefon je opravdu velmi těžký – napamatuji se, že bych v ruce někdy držel hřmotnější mobil.

Stejně tak i jeho rozměry nejsou rozhodně střídmé, osobně jsem čekal o něco kompaktnější konstrukci. Tato vám skoro utrhne kapsu od košile a do kapsy od kalhot se iPhone skorem ani nevejde. Nicméně to je daň jednak za obří displej s perfektní čitelností a solidním rozlišením, a druhak za příkladné dílenské zpracování se skleněným krytem displeje a leštěným ocelovým rámem vůkol něj.

Zadní kryt je příjemně vypouklý, byť jen plastový a od pohledu asi náchylný na poškrábání. Každopádně je iPhone hodně velký a těžký stroječek spíše do tašky než do kapsy, nebo pouzdra. Už jen z tohoto důvodu bych ho nechtěl, protože upřednostňuji spíše kompaktnější zařízení. Absolutorium si ale zaslouží ovládání, zde výhradně dotykové, protože nic jednoduššího a intuitivnějšího asi nelze vymyslet.

S telefonem se naučí zacházet prakticky každý, včetně jinak nemohoucích důchodců, nebo naprostých technických antitalentů, a to prosím bez jakéhokoli manuálu. Poklepávání je velmi rychlé, kromě nastavení se nikdy nemusíte nořit do hlubin různých nabídek a meníček, vše se dá řešit na dva tři doteky. Tímto Apple uhodil hřebíček na hlavičku hodně precizně.

Stejně dobře je na tom iPhone při prohlížení obrázků, což je známá věc, zoomování prsty je vtipné a zábavné najednou, ale asi nejlépe se iPhone hodí na prohlížení internetu. Jednak má skvělý a rychlý prohlížeč Safari, velký display, ale hlavně možnost automatického natáčení na výšku i šířku. To spolu opět s funkcí zoomu skrze prstíky dělá prohlížení webu naprosto bezproblémovým a i při zobrazení celé šíře stránky na šířku lze docela v pohodě přečíst drobný ale čitelný text na stránkách.

iphone.jpg

Tradičně solidní je i hudební přehrávač suplující iPod, ovšem dál už je iPhone s výbavou a schopnostmi někde na úrovni mobilu za 3-4 tisíce. Ocenil bych alespoň jednoduché rádio a natáčení videa, neexistující MMS zprávy by mě netankovaly, to jsem spíše nenašel hlasový záznamník a skutečnost, že na prošvihlý hovor, nebo novou sms vás telefon nijak neupozorní, je pro mě již dost tristní. Vůbec editor sms je hodně ořezaný a pro mě nepřehledný, ale to je asi tím, že v USA se smsky skoro vůbec nenosí.

Bez nabourání firmware bych pak musel oželet pro mě hodně důležité funkce jako např. Mass Storage. Software iTunes zaplavující počítač balastem je pro mě dostatečný důvod, proč od iPhone i iPodu dávám ruce pryč. Navíc je i poslední firmware stále nedodělaný, kupř. při otevření nabídky nastavení a posunutí menu nahoru, mě telefon vždy sám vyhodí na úvodní obrazovku.

Celkově mě tak iPhone nijak nepřesvědčil a osobně bych si ho určitě nekoupil. Byť má skvělé ovládání a výborně se s ním prohlíží fotky a internet, na druhou stranu velké rozměry a hmotnost, ale hlavně mnohé chybějící funkce, které mají o řád levnější přístroje, mě na tomto přístroji citelně vadí. Viděl bych tak iPhone vhodný pro méně náročné uživatele, preferující designový vzhled a neortodoxní ovládání před praktickými funkcemi. Alepoň pro mě není iPhone ani za mák tak dobrý, jak ho představuje zdařilá marketingová masáž.

Oficiální webová stránka iPhonu je zde.