Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

elite.jpgNa každém šprochu je pravdy trochu, káže staré české přísloví a přesně podle tohoto rčení se ukázaly dřívější plky a dohady správnými, protože Microsoft co nevidět uvede na trh již třetí a nejlepší verzi své konzole Xbox 360. Doposud jsou na trhu dvě mutace. Lacinější pojmenovaná "Core" má pouze kabelový ovladač, který ale zase funguje bez dalších adaptérů i na počítačích.

Dražší "Premium" včetně pevného disku 20GB s předinstalovanou arkádou Hexic, bezdrátového ovladače, headsetu, síťového a komponentního kabelu se po uvedení zcela nové verze s názvem "Elite" přesune na příčku jakési pomyslné střední třídy. Nový Xbox 360 bude mít tedy matnou černou barvu, čímž se tak bude velmi podobat oficiálním developer kitům, jenž Microsoft distribuuje také v černé barvě.

Černota již odedávna symbolizuje v konzolích něco vyjímečného a vybraného. Zvláštní edice Dreamcastů pro Japonsko nebyla šedá jako evropské konzole, nýbrž také tmavá. A pamatujete se ještě na Yaroze Playstation pro tvorbu amatérských her? PS2 pak rovnou, stejně jako PS3 ctila černou barvu a tak nejnovějším počinem zůstává zmiňovaný Xbox 360, který tak barevně následuje svého již mrtvého bratříčka.

Nebude se ale jednat o limitovanou sérii (někde uvádějí 100 tisíc kusů), ale Xbox 360 Elite se bude vyrábět stále dál vedle obou dvou současných sad. Všechny vnitřnosti budou odpovídat standardní Premium verzi, včetně procesoru, jenž tak nebude vyráběn 65nm technologií, jak se spekulovalo. Kromě černé barvy konzole, headsetu i joypadu bude mít nový pevný disk o kapacitě 120GB, ale hlavně další samostatný AV výstup v podobě digitálního HDMI konektoru, jenž bude podporovat poslední specifikaci 1.3, tedy včetně prostorového zvuku TrueHD.

Na rozdíl od PS3 bude v balení kvalitní HDMI kabel o délce 2 metry, stejně jako klasický komponentní, jenž je součástí Premium verze. Xbox 360 Elite se začne prodávat již 29. dubna tohoto roku v USA a Kanadě. Kdy konzole dojde i k nám zatím nebylo určeno. Ve stejném datu začne Microsoft nabízet i periferie v černé barvě, což znamená bezdrátové joypady (kabelové se zatím ve tmavé verzi vyrábět nebudou), drátové headsety (bezdrátové přijdou později), nabíjecí packy i akumulátory.

Černý Xbox pak bude v zámoří stát 479,9 dolarů, což je v přepočtu asi 10 tisíc korun. Bylo by pěkné, kdyby tato cena vydržela i do Evropy a lacinější verze by tak ještě zlevnili, nicméně to se nám asi nesplní. V rámci starého kontinentu by ale cena neměla výrazně překročit hranici prémiové verze konzole. Marketingový ředitel Microsoftu pro globální trh Albert Penello pak uvedl, že v souvislosti s příchodem Elite na trh nebudou starší bratříčky nijak zlevňovat. A na otázku serveru IGN, proč nedali nové funkce Elite do konzolí již při launchi řekl, že v tuto dobu nebyla zcela hotová poslední specifikace HDMI normy a podobně tak nebyla zcela jasná licenční politika HDMI konsorcia a proto od digitálního propojení s TV u prvních Xboxů Microsoft odstoupil.

S určitým zpožděním pak Microsoft uvede na trh i samostatný balíček 120GB disku i pro stávající druhy konzolí, jehož součástí bude také speciální propojovací kabel a CD se softwarem, pomocí kterých si přenesete vaše stávající data ze starého disku na nový. Tímto způsobem půjde prý i zálohovat obsah jednoho disku na druhý, tedy variace na zálohování, které PS3 umí již od začátku.

A na konec mám možná úplně nejdůležitější informaci pro ty, kteří by si případně černý Xbox s HDMI výstupem koupili. Debatovali jsme dříve, jak Microsoft zajistí, aby se dal z konzole dostat digitální zvuk mimo HDMI port např. pro jeho vedení do receiveru či dekodéru prostorového zvuku. Tak tento problém již Microsoft vyřešil. Nové Xboxy Elite nemají žádný samostatný digitální výstup jako PS3, nicméně v balení černé konzole bude i adaptér, který se v případě, že budete mít svojí televizi propojenou právě skrze HDMI, nebo HDMI-DVI kabel, napojí na druhý analogový AV výstup. Na druhé straně adaptéru je jak optický výstup, tak i dvojice cinchů pro vyvedení klasického sterea, přičemž oba výstupy mají fungovat i společně. Takže si budete moci pustit najednou zvuk jak skrze optiku do systému domácího kina, tak přitom i do televize, nebo normální hudební věže.

Xbox 360 byl na trhu daleko dříve, než PS3 a proto chápu, že Microsoft původně HDMI port do konzole z výše uvedených důvodů nezapracoval. Jenže i jako majitel staršího Xboxu 360 novou verzi sice vítám, ale myslím si, že daleko lepší by nejen pro zmatené zákazníky bylo, kdyby Microsoft obě verze konzole nahradil prostě jednou dobře vybavenou a netříštil svoji řadu na tři různá zařízení.

Porovnání všech tří verzí Xboxu 360 najdete zde.