Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gamesblog

Sice jsem to nepovažoval za prioritu, ale nedalo se svítit, původní vzhled, který jsem v roce 2006 dělal pro skvělý publikační systém WordPress na koleně, je fuč a byl nahrazen novým. Jelikož jsem za tu dobu HTML, CSS a PHP už dost pozapomněl, zvolil jsem protentokrát jednu ze šablon, kterých je pro WordPress hafo, snad se bude líbit. Kolega mi vytýkal, že vzhled je stále obyčejný a nemoderní, nicméně to je záměr. Tady má převažovat obsah nad formou a také jsem nechtěl nějak zásadně překopávat zažitou navigaci, abyste se tady neztratili a nemuseli nic hledat.

Proto jsem hledal a zvolil design, který je stejně prostý jako ten můj starý a také se stejně rozmístěnými prvky, aby byla navigace shodná, což se myslím podařilo. Jsem si vědom, že nový vzhled není nějaký zázrak webdesignu, však by se dal použít klidně i nějaký těžce moderní s módními slidery, plovoucími menu apod., ale to jsem nechtěl. Tento jednoduchý layout se myslím dobře čte, čemuž nyní jistě dopomůže ještě větší a nový font písma, stejně jako širší layout textového pole, který reflektuje větší a širší monitory. Prostě prvky na stránce jsou nyní krapet větší a k tomu jsem zvolil opět světlé barvy, které jsou pro oči zdravotně příjemnější než tmavé a zvláště černá, jež je naprosto nevhodná. A to si nevymýšlím, tyto poučky patří do první hodiny tvorby přístupného webu.

Po funkční stránce se vlastně nic nemění, vše zůstalo při starém, pouze do levého sloupce přibyl ještě widget s přehledem posledních komentářů, pod příspěvky tlačítka sociálních sítí (Twitter/Facebook) a úplně dole rotují náhodně vybrané starší články, jinak jsem zachoval přesné pořadí všech prvků jako minule. V tuto dobu už mám za sebou počešťování některých nepřeložených výrazů a tvorbu zbrusu nové hlavičky, v níž jsem se už rozloučil s dosavadním maskotem tohoto webu, totiž postavičkou Pac-Mana. Jestli se mi bude po něm stýskat, tak ho možná jednou alespoň do hlavičky vrátím, ale header už by s ním byl asi moc přeplácaný. Jeden ze čtenářů mě hodně překvapil tím, že když viděl, že dlouho neměním dočasnou hlavičku, tak mi poslal svůj velmi povedený návrh celého headeru webu.

Sice jsem ho nepoužil, protože v něm nebylo místo pro logo a text, nicméně i přesto mě tím velmi potěšil a díky za to. Takže se už konečně zase snad můžu vrhnout na nějaký obsah, ovšem kdybyste měli nějaký konstruktivní návrh ohledně nového vzhledu webu, minimálně si ho rád přečtu. Takže, jak že to ty české herní servery psaly, když nedávno skoro všechny změnili design? Přece něco jako “Vítejte na novém GamesBlogu!”

 

Kdyby někdo ještě plakal nad starým vzhledem, tak může zde: