Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

xboxdashboard2011logoKdyž se vrátíte do listopadu 2008, tak tenkrát dostal Xbox 360 první obří update, který zcela změnil tehdejší uživatelské rozhraní dashboardu do nového, nazvaného New Xbox Experience. Zanedlouho, tři roky po tomto velkém vylepšení dostane Xbox 360 druhou velkou injekci, která přidá nové funkce a znovu zcela změní celé uživatelské rozhraní. Takže první novinkou bude kompletně předělaný vzhled a design dashboardu. Ten se nyní bude více podobat rozhraní operačního systému pro mobilní telefony Microsoft Windows Phone 7.

A není to z důvodu, že by snad nový dashboard vycházel z Phone 7, ale všechny uživatelské systémy Microsoftu postupně přechází na identické rozhraní pod kódovým jménem Metro, takže si budou velice podobné. A to tedy bude platit nejen pro dashboard Xboxu 360, ale i pro Windows Phone 7 a také připravovaný OS pro počítače Microsoft Windows 8. Druhou velkou novinkou bude integrované kompletní a fulltextové vyhledávání Microsoft Bing, což si vyžádala stále větší multimedialita konzole a více obsahu na pevných discích xboxů. Půjde tedy vyhledávat úplně v celé konzoli, nicméně konzole nakonec internetový prohlížeč nedostane.

Tato stránka se vám objeví po zapnutí xboxu

Třetí velkou novinkou pak bude už zcela plnohodnotná podpora hlasového ovládání skrze Microsoft Kinect. S ním půjde v angličtině přímo hlasovými pokyny procházet celým dashboardem konzole a také hlasově vyhledávat. Kupř stačí vyslovit spojení “xbox bing bastion” a konzole vám okamžitě najde veškeré položky, obsah a hru pro název Bastion do jednoho okna. Takže nastane konec nutnosti napřed vlézt do Kinect Hubu, hlasové pokyny už bude konzole podporovat konečně v celém svém menu, což je věc, kterou xbox doposud neuměl, zatímco PS3 takto svůj Move podporuje již od začátku.

Čtvrtou velkou novinkou je podpora kanálu YouTube přímo v konzoli. Takže půjde přehrávat videa z YouTube přímo v xboxu a také je pomocí hlasu na webu služby vyhledávat. Není ovšem známo, jestli bude možné videa také vkládat. Páté vylepšení se týká zavedení možnosti ukládání herních dat a obsahu pomocí Cloudu na internetové úložistě xboxu. Takže si budete moci uložit svoje Xbox Live profily, stejně jako všechny savy na internet a tyto budou dostupné na jakékoli konzoli připojené do internetu. Nu a konečně poslední šestý update prý důkladně vylepšuje rychlost celého dashboardu.

Záložka sdružující herní obsah

Podle prvních ohlasů testérů je listování celým dashboardem s novým updatem citelně rychlejší a díky optimalizaci a zmenšení streamovaných dat Xbox Live se veškerý obsah ze serverů Microsoftu načítá prakticky bleskově i na pomalejších připojeních, kdy pro pohodlné brouzdání bohatě postačuje připojení na úrovni 256 kb/s. Nový update by měl být vypuštěn někdy v průběhu tohoto měsíce, nebo nejpozději do konce roku.

Jak šel čas s uživatelským rozhraním xboxu:

  • 22.11.2005 – Nová konzole Xbox 360 byla právě uvedena na trh. Její rozhraní využívalo tzv. Blades UI, tedy uspořádání menu do svislých listů.
  • 6.6.2006 – Přidána možnost stahování obsahu ve frontě a na pozadí s automatickým navazováním a pauzou podle vytížení, automatické vypnutí konzole po dokončení stahování.
  • 31.10.2006 – Streamování multimédií v domácí síti mezi různými zařízeními, podpora přehrávačů Microsoft Zune.
  • 9.5.2007 – Online obchod Xbox Marketplace.
  • 4.12.2007 – Možnost uvádění podrobnějších informací pro ostatní v profilu Xbox Live, nové funkce rodičovské ochrany.
  • 19.11.2008 – Nové rozhraní NXE, volitelná instalace na HDD, avataři, Xbox Live Párty.
  • 11.4.2009 – Služba stahování plných her Games on Demand, obchod Avatar Marketplace, akce Xbox Live PrimeTime.
  • 23.10.2009 – Facebook, Twitter, Last.fm, Zune Marketplace.
  • 1.11.2010 – Podpora Kinectu a Kinect Hub – ovládání hlasem a gesty.
  • 31.5.2011 – Podpora placení PayPalem.
  • 4. Q 2011 – YouTube, Bing, online úložiště na Xbox Cloud, nové rozhraní NXE Metro, plná podpora Kinectu a další.