Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360.jpgJedna z parádních funkcí nového Xboxu 360 spočívá v propojení s jakýmkoli počítačem používající Microsoft Windows XP, Windows Media Center Edition, nebo Windows Vistu. Díky tomuto pak Xbox skrze domácí síť dokáže načítat a streamovat média přímo ze spuštěného počítače. Doma mám Xbox 360 v obývacím pokoji připojený klasicky skrze ethernetový kabel do routeru/modemu D-Link 664, který jsem obdržel od Českého Telekomu (dnes O2), když jsem si u nich aktivoval službu Internet Express 2048. Tím pádem mi doma "běhá" internet při downloadu 2048 a při uploadu 256 kb/s, ovšem s omezením (FUP) na 8 Gb měsíčně, což už jsem jednou překročil.

Můj router má i WiFi. Jelikož mám počítač v pracovně ve druhém patře svého bytu, abych nemusel tahat překážející kabel od routeru k počítači nahoru do schodů, mám tedy svůj komp připojený přes bezdrát. Ostatně na mé základní desce MSI mám přímo i WiFi kartu. Kvůli propojení s Xboxem si napřed musíte stáhnout malou utilitu do počítače, která zajistí identifikaci a rozpoznání Xboxu operačním systémem počítače. To je také napsané v Dashboardu konzole při spuštění komunikace s počítačem. Ke komunikace je ještě zapotřebí stáhnout do počítače buď prográmek Windows Media Connect 2, nebo poslední přehrávač Windows Media Player 11.

Nejdříve jsem stáhl Media Connect 2, ale po spuštění tento prográmek Xbox 360 vůbec nedokázal najít. Proto jsem tento software odinstaloval a poté zkusil nainstalovat Media Player 11. Zde jsem v záložce povolil sdílení mediálních dat ze svého počítače, konkrétně složky dokumentů s obrázky, filmy a hudbou. A ejhle, Xbox 360 se ihned objevil na seznamu připojených zařízení. Zajímavé ovšem je, že si z počítače na konzoli "nepingnu", ovšem na jakékoli jiné zařízení v síti ano (notebook, IP kamera). Zřejmě je tato funkce u konzole blokována. Přesunul jsem se dolů ke konzoli a v pohodě mi Xbox našel můj počítač (jeho jméno si lze v Media Playeru zvolit a je nezávislé od jména počítače v síti), přičemž veškerý rozpoznaný obsah se rozdělil do jednotlivých složek "Hudba", "Obrázky" a "Videa".

Tudíž mi už jen stačí zapnout počítač a mít povolené připojení k routeru (na internet) a můžu spouštět mediální obsah i z Xboxu. Fotografie vypadají na mé LCD televizi naprosto parádně, videa jsou příjemně velká, akorát pro přehrávání hudby je nutné mít stále zapnutou televizi, protože přes bezdrátový ovladač je ovládání hudby řešeno pouze přes vybírání ikonek na obrazovce. Snad to bude lepší s volitelným dálkovým ovladačem. Xbox mi načte všechnu hudbu v MP3, přičemž jí rozdělí podle alb, nebo interpretů. Nechybí možnost tvorby vlastního playlistu.

Obrázky na velkém LCD displeji vypadají krásně výrazně, využít se dá i slideshow. Ovšem Xbox nepodporuje AVI, pouze MPEG-1, MPEG-2 a WMV. Někde se ale píše, že videa lze na Xboxu přehrávat výhradně při propojení s Windows Media Center Edition, ale není to pravda. Mě to skrze Media Player 11 funguje i na počítači s Windows XP. Takže mi už jen zbývá převést všechny moje CD do formátu MP3 a rázem budu mít i v obýváku přístup do jukeboxu s tisíci skladbami a všemi nafocenými fotografiemi, a to se vyplatí! 🙂 

Nakonec vám všem návštěvníkům chci poděkovat za stále stoupající návštěvnost, která se dostala až přes 100 požadavků do databáze v jednom okamžiku, což mělo za následek dočasné odpojení serveru, kvůli nějaké ochraně na straně mého providera. Sice Gamesblog chvíli nechodil, ale i tak mě to potěšilo, stejně jako každodenní návštěva kolem 1000 hitů, někdy dokonce až přes 3000 hitů za den. Pravidlem už je i více než 100 unikátních IP adres denně.