Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pspgoNěkolik dnů se u nás prodává další generace PSP, mající za cíl přilákat k tomuto handheldu nové a příležitostné hráče. PSP Go by se tak měla prozatím zařadit po bok stávající verze PSP (FAT) širšího designu. Stejně jako u nové PS3 Slim je balení velmi střídmé, takže kromě manuálů a CD se starou verzí software Sony Media Go už v krabici najdete pouze USB kabel (proprietární kvůli specifickému konektoru na straně PSP Go nelze použít) a USB adaptér do sítě.

Po vybalení se musí novému PSPíčku nechat jedna věc, totiž je krásně kompaktní a hlavně velmi lehké. Přesné rozměry jsou 128 x 16,5 x 69 mm (šířka, výška, délka) a váha 158 g, což je opravdu kolibří hodnota, a to včetně baterky, kterou nelze vyndat. Ta má ale velmi slabou výdrž, což značí velmi průměrných 3-5 hodin při přehrávání videa a max. 6 hodin při hraní. Já jsem se s minimálním jasem (celkem 3+1 stupně) dostal s čerstvým přístrojem na hranici 4,5 hodiny. Špatné je, že pokud vám dojde šťáva venku, tak to nevyřešíte výměnou baterie za druhou, jako u staré PSP.

pspgoobsah

Obsah balení je velmi střídmý, ani pouzdro nedostanete

Nabíjet se ale dá jak ze sítě (2,2 hodiny), tak i pomaleji skrze USB propojení s počítačem (4 hodiny). Dílenské zpracování je opět vynikající, zadní kluzná plocha pod displejem je přikryta hliníkovým plechem. Nicméně celý povrch je extrémně lesklý, takže již po chvíli je konzole celá totálně upatlaná a vypadá příšerně. Navíc na měkkých plastech je tím více vidět každičký škrábanec, což by mi velice vadilo. Rozporuplný analog zůstal v konstrukci stejný, jen se přesunul na spodek více do středu dolní části.

Při rozevření se PSP ovládá pohodlně, pouze horní boční tlačítka L/R jsou na té horní hraně taková nešikovná a nepřirozeně vzdálená od prstů, ale na to se dá asi zvyknout časem. Velkou inovací je Bluetooth, sloužící jednak např. pro připojení bezdrátových sluchátek a druhak pro propojení s modemem mobilu, přes nějž se PSP Go umí dostat na web, pokud nevyužijete služeb tradiční WiFi. Jack 3,5 mm pro klasická sluchátka samozřejmě nechybí.

V ovládacím rozhraní XMB je jinak vše při starém, až na velké hodiny, nahrazující spořič obrazovky. Jen mi neštimuje, proč Sony má u čerstvě dodaných kusů všechen software tak zastaralý. Firmware byl starý, verze Media Go byla stará a stará byla i stahovací aplikace, prostě všechno jsem musel napřed zdlouhavě postahovat a updatovat. Kardinálním problémem je u nové PSP neexistující UMD mechanika. Však si asi pamatujete na halasné představení nového formátu médií, který teď ta samá firma vlastně pohřbívá.

pspgoopen

Rozevírací konstrukce je kompaktní a kvalitní

Hry na UMD tak do PSP Go žádným způsobem nepřevedete a to ani licenčně pro stažení z PSN, což je jediná možnost, jak dostat nějakou hříčku do nové PSP, kterážto pro to disponuje 16 GB paměti + slotem na MMS kartičky. Jste tak nuceni kupovat poměrně drahé hry pouze z jediného firemního online zdroje. V tom se Sony jistě inspirovala iPhonem, který má ale srovnatelné hry mnohem levnější. Minies jsou pak levné hříčky (vesměs do 200,-), podobné těm pro iPhone, mající přilákat k PSP Go nové casual hráče.

Mno, nevím, ale iPhone má nesrovnatelně širší portfolio, v tom se mu PSP nevyrovná. Hry si tak můžete stáhnout buď skrze link s PS3, přímo do PSP přes WiFi, nebo právě přes Media Go instalovaném na PC. Ten tvoří vlastně rozhraní pro XML portál PSN, jenž je ale sto světelných let za dnešním standardem. Pokud o něco máte zájem, tak leda podle pár větiček, protože zcela chybí alespoň screenshoty a o chabé nabídce demoverzí ani nemluvím. Však ani stávající nabídka PSP her ke stažení není tak široká, jako vydané tituly na UMD.

Navíc mi Media Go stále zlobil a odpojoval se, pročež na Windows 7 se raději ani nedokázal instalovat. Z mého pohledu je nucené stahování plných her za danou cenu pouze od výrobce bez konkurence největší neduh konzole a důvod, proč ji minu svým zájmem. Musíte se spoléhat na to, že Sony bude včas updatovat nové tituly na svůj portál PSN a proti jejich cenové politice nemáte vůbec žádnou možnost alternace. U iPhone hříček za pakatel to přežiju, ale u software ceněném na více než tisíc korun za nové hry už by mě to vadilo.

pspgoclose

V zavřeném stavu je PSPgo opravdu malinká

Jde o to, že i nové Minies hříčky (dají se stejně stáhnout i do starší PSP) jsou drahé a je jich malé množství. Navíc si musíte všechny informace sami dohledat, na PSN se nic nedozvíte. A velké hry jsou opět dost drahé, když na UMD se dají často pořídit o několik set levněji. Z mého pohledu tak má PSP Go cenu jen pro movitého občasného hráče, který dosud žádnou PSP neměl a chce mít okamžitý přístup k novým hrám kdekoli. Pro mě je ale celý koncept s chybami obšlehnutý od iPhone spíše zklamáním a pokud bych PSP chtěl, volil bych raději starší a levnější UMD edici.

Oficiální www stránka PSP Go a druhý nadšenější pohled od Bludra.