Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

weird west banner

 

Divoký západ je ve videohrách stokrát a více omílané, velmi oblíbené téma napříč mnoha světovými studii, malými i velkými. Mezi těmi historicky nejlepšími tituly vévodí hlavně série Red Dead, v závěsu s Call of Juarez, Desperados nebo starou dobrou GUN. Z posledních let si hned vybavím např. 12 is Better Than 6, Bloodroots, Hard West, Hunt: Showdown, řadu SteamWorld, Turmoil či West of Dead a mohl bych pokračovat dále. Nejčerstvějším počinem do dlouhé řady herních westernovek, počínaje primitivní textovkou The Oregon Trail z roku 1971, je nová akční adventura Weird West. Ta nezůstává svému názvu nic dlužna, takže do tradičního a známého světa pouští, dřevěných městeček, kovbojů, indiánů, šerifů a desperátů navíc přidává prvek temna a trochu i toho hororu. A to konkrétně styl temného fantasy v podobě nadpřirozených událostí a bytostí velmi podobně, jak je zapracoval třebas starší titul Hard West.

Nechybí ani lehký RPG progres, jednak skrze nové schopnosti vašich hrdinů (např. silnější kopy), jednak přes vylepšení funkcí zbraní (kupř. tichá palba jako s tlumičem) a jednak díky různým úlevám a doplňkům (slevy při nákupu u obchodníků apod.). A to vše díky hledání pokerových karet a relikvií, za jejichž bodíky se vylepšujete ve dvou přehledných tabulkách, kdy je vše pěkně vysvětleno včetně krátkých ilustračních videí. Když jsem psal o hrdinech, tak jsem nakousl, že ve Weird West dostanete pod klávesnici či ovladač nikoli jedinou postavičku, ale rovnou pětici zcela unikátních hrdinů. Tím prvním je hrdinka, toho času nešťastná a naštvaná farmářka, jíž banda hrdlořezů unese manžela a zabije jediného syna i s jeho psíkem. Jenže to Stillwaterovic kumpáni ani za mák netuší, že farmářka má za domem zakopaný svůj předchozí život, kdy se živila, ehm…, jako námezdní lovkyně zločinců.

 

  • Platforma: PC (hráno), PS4, X1/XSX
  • Datum vydání: 31. 3. 2022
  • Výrobce: WolfEye Studios (Spojené státy)
  • Vydavatel: Devolver Digital (Spojené státy)
  • Žánr: temná akční adventura
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 6,4 GB (PC)
  • Herní doba: 20-30 hodin
  • Přístupnost: 16+
  • Prodejní verze: digitální (PC Epic/GOG/Steam)
  • Cena: od 750,- (Steam)

 

Když pak za ní dorazí místní, ehm…, šerifka (toto slovo ani Word nezná), její žádost a nabídka, aby vykopala své bambitky a pomohla jí krvežíznivý klan vypátrat a zničit, samozřejmě nezůstane ležet ladem. Dále se seznámíte s opravdu pořádným prasá(t)kem, čímž mám na mysli prokletého muže, jenž je z poloviny člověk a z poloviny fakt ohyzdný divočák. To už další hrdina, vlkodlak, mi nepřišel tak strašlivý. Do zdejšího světa se ze všech asi nejvíce hodí indiánský lučištník, načež temné fantasy zase připomíná poslední hratelná postavička holohlavé kultistky jak z příběhů H. P. Lovecrafta. Každý z těchto charakterů má vlastní, a nutno pochválit, že i zajímavý až napínavý příběh, které se na úplném konci protnou. Kulisy pro všechny dějové linky obstarává parádně živý a propracovaný svět temné verze amerického západu, jenž ale není otevřený, což tady vůbec nevadí, ba naopak.

 

Svět Weird West není spojitý

Lokace vždy tvoří jednou menší, jindy větší, ale stále docela kompaktní mapy zejména čtvercového půdorysu, takové desky, z nichž normálně nelze odejít. To jde pouze na místech východů, jimiž se dostanete na velkou mapu světa s jednotlivými lokacemi. Mezi nimi ale můžete svobodně cestovat a vracet se jak je libo, hlavně pro to, abyste u vetešníka zpeněžili nasbíranou kořist a haraburdí. Velkou mrzutostí je omezený inventář s místem na max. 49 předmětů, a to včetně zbraní. Některé stejné věcičky se sice kupí na sebe do jednoho chlívku, ale už jen po první mapě a první misi budete mít inventář zcela zaplněný. Co vzít s sebou a co raději nechat ladem? Velké dilema vás bude provázet celou hrou, protože i za obyčejnou otevřenou konzervu dostanete nějaké ty dolárky.

 

 

Každý z obchodníků ovšem prodává a vykupuje jen ty své cetky, takže pro lékárničky a lektvary (či jejich prodej) musíte k ranhojičce, pro zbraně zase přes ulici zaběhnout ke zbrojíři a pro skoro všechno ostatní do koloniálu. To stojí také nějaký čas a může to později docela nudit. Nicméně mezi městečky a místy misí se pohybujete rychle a zcela svobodně, takže klidně lze pendlovat, sbírat veškeré haraburdí a neustále se s ním otáčet u všech obchodníků. Pouze vždy počítejte s kratším nahráváním. Je ale skvělé, že krom automatické uložky je k dispozici i manuální, a to jak pomaleji přes menu, tak i rychleji přes dvoutlačítko Quick Save/Load. Jestli něčím hra exceluje, tak je to její grafika a prostředí vůbec. Díky menším lokacím se hra naprosto plynule hýbá a použitá detailní grafika s lehkým odstínem Cel shadingu (více o této technologii píšu ZDE) je znamenitá.

 

Prostředí ve Weird West žije a reaguje

Zvláště úžasné je živoucí a na vaše skutky reagující okolí. V lokacích se střídá denní doba i proměnlivé počasí. Někdy je pro vás lepší plížit se pod příkrovem tmy, takže si lze odpočinkem denní dobu posunout. Krajina kolem vás je úžasně interaktivní: můžete ovládat dveře a vrata, krást a jezdit koně, vybírat bedny, sudy a truhly, rozsvěcet a zhasínat světla, přenášet a povalovat objekty. Kupř. přesunete a povalíte sud s petrolejem, načež zapálíte a do rozlité kapaliny vhodíte petrolejku, čímž krásně usmažíte nevědomé nepřátele před vámi. A takových možností hra nabízí přehršel, jen je musíte napřed v okolí najít. Dokonce se můžete jít do kadibudky i vyčurat, péct masíčka na ohni nebo vyhrabávat již zakopané mrtvoly, abyste je obrali o jejich cetky! Míra možností živého prostředí je opravdu na dnešní poměry naprosto nebývalá!

 

 

Mrtvé samozřejmě lze odtahovat, šacovat a skrývat, případně je rovnou zakopat do malého hrobečku. Kamera z izometrického vrchního náhledu je volná v otáčení a má kupodivu i tři volby přiblížení, takže s přehledem tu problém také mít žádný nebudete. V nouzi pro léčení nepohrdnete pitím šťávy z kaktusů a při přestřelkách zase poklekem, v němž nejste tolik na očích a nejste vidět za překážkami. Co mi ovšem dost vadilo, byl zoufale pomalý pohyb hrdinů (sprint tu neexistuje), který bohužel nelze nijak vylepšit a zrychlit. A po taktické stránce se souboje moc nepovedly, protože kromě toho pokleku si již ničím nepomůžete. Při střelbě jste vždy na ráně a zaměřování zejména při použití ovladače také není z nejpřesnějších. Při bitkách se tak z Weird West stane docela tuctová dvoupáčková střílečka, kdy musíte zběsile pobíhat a uskakovat před střelami protivníků, načež se je snažíte druhou páčkou zasáhnout.

To už mi přišlo lepší hrát stylem Commandos/Desperados a za využití kradmého pohybu v pokleku opatrně našlapovat a tiše ze zálohy odpravovat jednoho pobudu za druhým. Tím si ale hraní hooodně protáhnete, nicméně asi i lépe užijete. Pochvalu si Weird West zaslouží i za trvanlivost. Bez otálení všech pět dějových linek dokončíte asi za dvacet hodin, při plnění vedlejších misí si připočtěte ještě minimálně dalších deset. Já jsem hru dojel skoro za pětatřicet hodin. To je za současnou sníženou cenovku kolem 750,- za PC Steam verzi výborný poměr výkon-cena! Na celé hře je prostě vidět, že asi čtyřicítka vývojářů Weird West nejen z nezávislého studia WolfEye sídlícím v americkém Austinu má velké zkušenosti. Weird West, jako jejich prvotina, totiž snese nepřísnější měřítka AAA hry, což u konkurence zdaleka nabývá pravidlem.

 

 

Aby ne, když zakladatelé a vedoucí pracovníci WolfEye Studios dříve pracovali v respektovaných Arkane Studios kupř. na sériích Dishonored, Prey či Wolfenstein. Weird West je z posledních westernovek, samozřejmě krom nedostižného Red Dead Redemption, spolu s Desperados III jasně nejkvalitnějším videoherním počinem z Divokého západu. Vytknout se mu dá jen málo. Jistě ten příliš malý inventář, dále zdlouhavý bazar nebo nepříliš zábavné přestřelky s nepřesným mířením (miřte raději s myší). Na druhou stranu kradmý postup funguje uspokojivě i s ovladačem. Hodně mrzí chybějící dabing (mluví tu jen vypravěč), který u takto velké hry v produkci velkého distributora Devolver Digital, jež ani není tolik ukecaná, nemile překvapil. Weird West je ale hlavně neskutečně propracovaným, živým, interaktivním a různým způsobům hraní zcela otevřeným Západem, který není jen divoký, ale také řádně podivný.

 

Hodnocení GamesBlogu: 8/10