Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

railroads.jpgKonečně jsem se dostal později než jsem čekal, k vláčkové strategii Railroads!, jakožto nástupce žijící legendy Railroad Tycoon. Ovšem už se i na českém webu objevilo několik zasvěcených recenzí, takže jen telegraficky zhmotním svůj názor na toto vláčkoviště. Shodou okolností jsem celý minulý víkend u kamaráda hrál původní Railroad Tycoon II Platinum, který je stále ještě k sehnání v češtině za směšných 149,- od US Action.

Komplexnost této hry je obdivuhodná. Už jen manuál zvící 200 stran je jen pro opravdové strategické hardcore fajnšmekry. Na dnešní dobu jednoduché izometrické ztvárnění, ovšem s možností zoomu a skokového otáčení pohledu ale ani dnes neurazí. Přijde mi stále dokonale funkční. Railroads! sice mnoho možností z Railroad Tycoonu přebírá, ale jeho zaměření je díky poslednímu vývoji na herním trhu úplně odlišné. Je zkrátka určen pro mainstreamového hráče, který nechce věci moc rozumět a v rozsáhlejším interface by se ztratil. I když styl hraní je úplně stejný, všechno ve hře je tak nějak daleko více zjednodušené, ořezané a povrchnější.

Railroads! nejsou totiž vůbec složitou hrou a to ani po stránce vlastního hraní, ani po stránce porozumění zákonitostem zdejšího světa. Ba, přijdou mi až moc jednoduché, takže zkušený hráč původních Railroad Tycoonů si hru moc neužije. Na Railroad Tycoon 2 se mi hodně líbila již jen stavba a pokládka kolejí, kdy jste museli trať vést manuálně, s ohledem na nejmenší možné převýšení, aby vlaky neztrácely rychlost, což se mi zdá jako znamenitý strategický prvek.

Až přílišné zjednodušení v Railroads! má za následek, že koleje se staví úplně sami a o nějakém převýšení tu nemůže být ani řeč. Jen držíte myšítko a trať se pokládá sama, včetně stavby mostů a tunelů v případě vodní, nebo hornaté překážky. Dětsky a roztomile laděná grafika, která postrádá více detailů, mě také moc nevyhovuje, důraz na větší realitu by mě vyhovoval více.

Takhle jsou vlaky v nepoměru k městům a všechno spíše vypadá jako ze stavebnice. Jinak je ale Railroads! graficky i prezentačně nesmírně povedenou hrou, navigace je přehledná a design herních prvků a meníček rozkošný. Ovšem já bych radši své peníze vrazil buď do klasiky Railroad Tycoon 2 (trojka mě moc nedojala), nebo její deskové varianty v podobě stolní hry Railroad Tycoon Board Game, která je také velmi rozsáhlá a krásně zpracovaná, nicméně stojí zhruba dvakrát tolik, co Railroads!.

Oficiální www stránka Railroads! je zde