Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

První velký datadisk k výbornému RPG Dragon Age přijde již kolem 19. března, proto jsem mohl nahlédnout pod pokličku připravovaného rozšíření na nedávné prezentaci EA. Co je podstatné, že přídavek vyjde klasicky v krabicovém balení, přičemž je nutné vlastnit i původní hru, z níž si datadisk zřejmě přebírá některé knihovny. Procitnutí se pak odehraje v nové části Fereldenu nazvané Amaranthine a dříve nedostupné, nicméně opačně se zase při hraní nedostanete do dřívějších oblastí z plné hry.

Herní doba má být podobně jako u originálu opravdu velkorysá. Prý při zběžném a rychlém prolétnutí můžeme počítat kolem patnácti hodin, při svědomitém plnění  všech nepovinných úkolů pak i s více než dvojnásobkem času. Příběh se má pak točit kolem boje dvou frakcí splozenců, kteří totiž po konci originální hry nebyli zcela vymýceni. Přitom hra již tolik nebazíruje na příslušnosti k širší skupině dobrodruhů, protože pokud pomoc dalších odmítnete, nebo je zabijete, budete putovat zcela sami. Byť se nově objeví pětice možných členů vaší družiny.

Nicméně podobně jako v příbuzném Mass Effectu 2 se vám budou hodit taktéž dřívější uložené pozice, jež můžete načíst i do datadisku. V tom případě si nová hra převezme vaše dřívější rozhodnutí, přičemž se vaše postava automaticky povýší na v datadisku výchozí osmnáctou pozici. Velkého rozšíření má doznat celý obsah, včetně desítek nových talentů (32), předmětů, zbraní a kouzel (24). Přibude taktéž 6 nových specializací. Přídavek s přízviskem Procitnutí vyjde v plně lokalizované verzi s českými titulky a manuálem na PC, pro Xbox 360 a PS3 se počítá s hrou v původním znění pouze  s českým manuálem a pod originálním názvem Awakening.

Podle prvních okamžiků ve hře se velmi drobných nuancí dočkala i grafika, subjektivně na prezentovaných noteboocích možná s trochu vylepšenými efekty, ale nějakého velkého progresu jsem si nevšiml. Hardwarové požadavky by měly zůstat zhruba na tom samém, jako u originální hry. Konzolové verze mají doporučenou cenu 799,-, přičemž ta počítačová má stát o něco méně, kolem 750,-. K dostání kromě krabic by měl být datadisk také formou stažení přes Steam u PC verze, konzolové se pak také objeví na Xbox Live a PSN.

Oficiální FAQ ale u Playstation 3 verze hovoří v evropském PAL regionu pouze o výhradní dostupnosti datadisku ke stažení na PSN, což by znamenalo, že se hra na PS3 u nás vůbec neobjeví v krabicové podobě, jako ostatní platformy:

2.8 – Will Dragon Age: Origins – Awakening be available through Digital Download? Will it be on Steam again?

Yes, Awakening will be available on Steam and via other digital download services. It is also available for download for Xbox 360 and PlayStation 3. In Europe and other PAL video/game region countries, the PS3 version is only available as a download.

Oficiální www stránka Dragon Age: Awakening (Procitnutí) je zde.