Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

 

Desková hra Fallout sice není prvním ani posledním pokusem o deskovku ze slavné videoherní série (první díl tohoto RPG vyšel již v roce 1997 a s připravovaným Falloutem 76 má řada 9 titulů), ale je to jedna z mála deskovek podle videoher, která si z nich bere opravdu hodně. Konkrétně  hlavně z posledního Falloutu 4 z roku 2015 a také ze staršího třetího Falloutu, jenž vyšel před 10 lety. Počítat tak můžete s postavami, netvory a lokacemi z trojky a čtyřky, přičemž se vydavateli deskové verze, americkému vydavatelskému obru Fantasy Flight Games (FFG) podařilo do hry zakomponovat jak systém vylepšování postav S.P.E.C.I.A.L.*, tak i (zde kostkový) bojový systém zásahových zón V.A.T.S. (Vault-Tec Assisted Targeting System), jako dva tradiční trademarky celé videoherní série.

Fallout je ve své podstatě středně náročná dobrodružná hra, která si několik mechanik převzala z deskového Zaklínače: Dobrodružné hry). Ta je trochu nemastná, neslaná deskovka se slabším hodnocením 6,5/10 na portálu BoardGameGeek, přičemž ani Fallout nevypadá na nějakou přelomovou hru, jako je např. Scythe. Nicméně hodnocení již má lepší (7,3/10), ovšem už dlouho prodávaná anglická verze vyžaduje velmi dobrou angličtinu, protože základním prvkem je plnění různých úkolů z bohatě otextovaných karet setkání. Tedy to samé, co plníte ve zmíněném Zaklínači: Dobrodružné hře. Já jsem zatím dal 3 partie s originálem, které mě úplně nechytly, protože hra je postavena na cíli v podobě navyšování vašeho vlivu u jedné z frakcí, což je úkol, který není v průběhu hraní moc viditelný a lehce uchopitelný.

Nicméně schopná komunita již vymyslela lepší a přehlednější úpravu pravidel, v nichž se již hodnotí více vašich skutků (včetně zabitých nepřátel), jež jinak originální příručka pravidel ignoruje. Nespornou devizou pro fanoušky Falloutu je legendární Vault Boy, jako zdejší průvodce na většině ilustrací. Ostatně grafický manuál jednotného stylu dostali tvůrci přímo od Bethesdy, která jinak s FFG široce spolupracovala. Jinak by samozřejmě hra ani nemohla dostat herní licenci. A pochválit mohu také docela jednoduchá pravidla, ale hlavně možnost hraní jak sólo, tak v kumpánii až čtyř hráčů, přičemž partie zabere průměrně kolem 2 – 3 hodin. Zatím se tedy mrkněte na představení hry a rozbalení komponent původního anglického vydání. Samotné hraní si pak ukážeme již z lokalizované krabice, až Fallout u nás zakrátko vyjde.

 

 

 

 

* S.P.E.C.I.A.L. je zkratka schopností hlavních hrdinů série Fallout, které si mohou vylepšovat: Strength (síla), Perception (bystrost), Endurance (vytrvalost), Charisma, Intelligence (důvtip), Agility (pohyblivost) and Luck (štěstí).