Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360.jpgJiž dlouhou dobu jsem měl v mozečku ideu, kterak uvést do reality zcela vyčerpávající a úplný seriál o praktickém používání Xboxu 360. Nyní již tuto konzoli používám zhruba tři čtvrtě roku, což si myslím, je docela dlouhá doba, postačující na sepsání tohoto seriálu. Nápad mě znovu oživil Bludr (Jan Modrák), který na svém blogu začal psát seriál o zkušenostech s Playstation 3. O Xboxu 360 sice bylo již u nás docela hodně napsáno, nicméně dle mého názoru ne až tak do hloubky jak bych si představoval.

Většinou (a to platí i pro mé články) se pěje oslavná óda na její magické schopnosti a její nedostatky (a že jich je!) se tak nějak vypouštějí. A proto jsem si řekl dost! Mohl bych napsat další oslavný článek plný superlativů na Xbox 360, ale já chci všem čtenářům poskytnout jen ty nejpravdivější informace :-), proto doznal světlo světa tento několikadílný seriál, ve kterém si probereme tuto mašinku od Vildy Dvířek (čtěte Bill Gates) pěkně dopodrobna z hlediska jejího uživatele.

V následujích řádcích se tak dozvíte co nejpodrobněji o všem, co s Xboxem 360 úzce souvisí, od vlastní konzole- což dá rozum, přes dashboard (ovládací rozhraní), periferie, problémy a poruchovost, tipy pro používání, multiplayer, hry a já nevím co mě ještě kápne na maják. Podobně, jako v případě nejrozsáhlejšího seriálu o historii konzole Playstation (který svým rozsahem překonal i podobný seriál v Oficiálním Playstation Magazínu), bych se rád pokusil o opět vyčerpávající počin, tentokrát o trošku modernější konzoli. Tento úvodní díl bych tedy věnoval cenám a verzím, příště již navážu popisem ohledně balení a povrchu konzole, takže pojďme do toho.

Nejdříve k cenám. Xbox 360 sice není nejlacinější novou konzolí na trhu, to je Nintendo Wii, ale vzhledem k jeho schopnostem a poměrem výkon-cena již ano. Základní verze konzole pojmenovaná "Core" se dá pořídit již kolem osmi tisíc, což je řekněme o pár stovek dražší, než Wii. Dle mého názoru pak i "Core" verze poskytne prakticky za stejné peníze lepší hodnotu, než Wii, ale to sem nepatří. Lépe vybavená "Premium" verze pak "šacuje" něco přes jedenáct tisíc. "Core" verze se nejlépe hodí pro majitele klasické CRT televize, nebo plazmy, či lcd bez nějakého vstupu pro HDTV (komponent, VGA, DVI, HDMI). V balení s konzolí nejdete jeden drátový ovladač, síťový adaptér a klasický kompozitní (cinch) kabel se stereo vývodem pro připojení k tv.

Tato konfigurace postačuje pro nenáročné hraní, přičemž se dá později pohodlně rozšířit o všechny další prvky, kterými se pyšní dražší varianta. Ta kromě konzole samotné obsahuje místo drátového ovladače jeden bezdrátový a místo kompozitního kabelu je přibalen komponentní, schopný vést signál v HDTV (max. 1080i- 1920×1080 bodů prokládaně), se zvukovým optickým výstupem pro prostorový zvuk Dolby Digital 5.1. Dále nechybí odnímatelný pevný disk s rozhraním SATA a kapacitou 20 GB a jednoduchý headset pro chatování a dorozumívání při online multiplayeru.

Zkusme si spočítat náklady při upgrade "Core" verze na "Premium". Komponentní kabel stojí kolem šesti set, pevný disk přes dva tisíce, ovladač asi tisícovku a headset se dá pořídit za necelé tři stovky. Tudíž celá tato sada vyjde přibližně na čtyři tisíce. Takto "upravená" základní verze je tedy o necelou tisícovku v globálu dražší, než v základu lépe vybavená varianta "Premium", což si myslím, není nijak závažné. Proto bych klidně doporučoval i lacinější variantu s tím, že si další doplňky můžete později při lepší výplatě kdykoli dokoupit. Periferiím se budu věnovat později, včetně jejich cen, nicméně v tomto srovnání neobstojí názory, které tvrdí, že "Core" verze je zcela nanicovatý Xbox, jenž nedovoluje žádné pořádné využití jeho možností. Naopak, je cenově přístupný a vše se na něj dá později v pohodě dokoupit za akceptovatelný příplatek i oproti "Premium" verzi. Proto si myslím, že i levnější varianta je dobrá koupě a plnohodnotný Xbox 360.

Příští díl seriálu tedy navážu pojednáním o balení konzole a popisem jejího povrchu s několika objevenými negativy a užitečnými tipy.

Oficiální www stránky Xboxu 360 jsou zde.