Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

bf1943EA jakoby v poslední době roztrhla svůj pytlík s arkádovými multiplayerovými FPS, protože mimo zdarma šířené Battlefield: Heroes pouze pro počítače, na Xbox 360 a PS3 taktéž vydala placenou, ale již více povedenou střílečku Battlefield: 1943. Tato arkádička těží hlavně z využití Frostbite enginu, tedy stejného základu, který pohání vynikající destrukci v minulém plnohodnotném díle Battlefield: Bad Company.

A stejné devizy tak nabízí i nový druhoválečný levoboček, tedy hlavně výborně zničitelné prostředí a znamenitou přesnost střelby i na dlouhé vzdálenosti. Samozřejmě nechybí takticky umístěné výbušné sudy a nádrže, i z opravdu velké dálky prostřelitelné odstřelovačkou průzkumníka, což je jedna ze tří specializací, kterou si pro vašeho vojáka na bojišti můžete zvolit. Stejně tak v pohodě sundáte kupř. sloup s osvětlením cirka na dlouhé stovky metrů, kdy se vám v hledáčku jeví pouze jako tenká černá nitka.

Díky tomu se nabízí s každou postavičkou mnoho různých způsobů boje, takže i když hra obsahuje pouze jediný režim hry v podobě zabírání a udržování základen, pokaždé si můžete vyhrát trochu jinak. Například zmíněný průzkumník umí ještě pokládat dálkově ovládané výbušniny. Takže jsem si potichu vlezl do právě dobité základny, rozmístil okolo vlajky nálože a schoval se s odstřelovačkou za blízký kopec. Po chvíli čekání samozřejmě dorazil nepřítel, aby základnu zabral pro sebe, načež jsem mu pod nohy odpálil své nálože a zbylého vojáka dodělal puškou.

Výborné, ovšem s tímto povoláním to chce lautr přesnou mušku, protože puška se musí po každém výstřelu zdlouhavě nabíjet. To samopalník pěchoty zase pokropí vše živé v jeho blízkém okolí, hodí se tedy pro boj na blízkou vzdálenost a jako jediný je vybaven bazukou pro likvidaci tanků, které parkují poblíž základen a vesnic a je možné je neomezeně využívat, včetně těch nepřátelských. Klasický střelec je pak vybaven puškou, jenž je takový průsečík samopalu a odstřelovačky, přičemž disponuje taktéž poměrně solidním přiblížením.

bf1943fly

Mapy jsou kompaktní, ale plné možností jak válčit.

Speciální schopnost střelců spočívá v odpalování ručních granátů puškou na delší vzdálenosti, přičemž je samozřejmě můžete taktéž házet. Munice je do všech zbraní neomezeně, pouze se musí několik sekund vyčkat, než se granáty, nebo třeba náboje do bazuky doplní. Tímto tak hra nabízí na čtyřech krásných mapách tichomořských ostrůvků hodně rozmanitosti, protože v zápasech až pro 2×12 hráčů si vždy při každém respawnu můžete zvolit jednu z těch tří specializací.

Poprvé se tak vydáte na přímou zteč třeba se samopalníkem a podruhé se zase zakempíte pěkně v úkrytu s průzkumníkem, načež budete rozdávat headshoty na dlouhé vzdálenosti. Přitom jeepy, tanky a stacionární kulomety hru ještě drobně opepřují, stejně jako letadla, ovšem ta jsou extrémně náročná na ovládání. I na letouny má ale hra recept v podobě rozmístěných stacionárních protiletadlových flaků. A konečně třešinkou na dortu jsou bunkry s radary umístěné typicky poblíž letišť. Pokud do nich vlezete, rázem se přesunete pohledem za letku těžkých bombardérů, kterou můžete omezeně ovládat.

Stačí tak letadla navést k vybranému cíli na zemi a ve vhodném okamžiku odjistit pumovnici… Takže suma sumárum tu máme jeden multiplayerový režim + další offline mód výcviku, trojici specializací vojáčků na výběr, tři speciální schopnosti, šest druhů vozidel a těžkých zbraní, a to na kvartetu krásných a skvěle vymodelovaných map zvící vzhledu dospělé hry. Za drahých 1200 MS bodů, což je při koupi stírací kartičky z našich obchodů kolem 450 korun, to sice není mnoho, ale i když budete bojovat bez nějaké větší kooperace v týmu, jsou zápasy nadto živelné a zábavné.

Nad hlavami vám kvílí letadla, po kterých z druhé strany ostrova pálí flaky. Každou chvíli vyletí do povětří nějaký dům a v okolí rachotí pásy tanků i kulometů. V houštinách se skrývají nebezpeční odstřelovači a dole u zátoky právě dorazily výsadkové lodě. Atmosféra je tak výborná, když se takto střetne japonská a americká armáda, každá s vlastní technikou a zbraněmi. Pro mě je tak hra po výborném plnohodnotném třetím díle další válečnou nirvánou, takže se těším, že se ve slunečném Tichomoří potkáme, protože na Čecha jsem ve hře ještě nenarazil.

Oficiální www stránka Battlefield: 1943 je zde.