Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

battlefield3logoNejočekávanější hra všech dob? Minimálně u nás určitě ano, však nejen počet předobjednávek byl rekordní, ale na náš trh jsou rekordní i prodeje, které překonaly úplně všechno, včetně jinak nebývale úspěšné Mafie 2. A velmi podobně na tom je i druhý největší videoherní trh Evropy, tedy ten německý. Trávil jsem tam uplynulé dny a po brouzdání Berlínem (určitě postnu fotoreporty z výtečného Technického muzea a z výjimečného letiště Berlin Zentral – Tempelhof) jsem se ptal právě po Battlefieldu 3.

Pak na zpáteční cestě, v obchodu Virgin Store na berlínském hlavním nádraží mi prodavač nadnesl, že u něho se nejvíce prodává PS3 verze, následovaná xboxovou a o PC verzi kupodivu moc velký zájem nezaregistroval. Každopádně ale i v tomto řetězci (má pobočku i na pražském ruzyňském letišti, ovšem bez nabídky elektroniky) je to jasně nejprodávanější hra tohoto roku, nicméně prodeje Modern Warfare 2 zatím nedosáhla. To v jiné prodejně, obřím nákupním domu KaDeWe na Wittenbergplatzu, bylo vše při starém. Chvátající prodavačka mi jen odvětila, že mají skladem všechny verze, protože se dost předzásobili, ale v prodejích prý vede PC verze před PS3 a X360 variantou.

Reklam na Battlefield 3 je Berlín doslova plný (podchod metra U-Bahn u stanice Museum für Natürkunde)

Dokonce i při mé návštěvě jsem jen za pár minut napočítal rovnou několik zákazníků (ponejvíce z řad nevědomých rodičů), kteří si k pokladně nesli kopii Battlefieldu 3, ovšem všechno to bylo na Xbox 360. Přímo v obchodě totiž měli velký poutač s logem hry a pod ním navršené kupky her pro všechny platformy. Našinec si ale v Německu nějakou gamesku sotva vybere, protože drtivá většina všech dovážených her je lokalizována do němčiny, což bývá jediný jazyk, když ani angličtina není zpravidla ne médiu k dispozici. Nenarazil jsem ale na specializovaný herní obchod, z něj by bývaly byly informace ještě zajímavější. Každopádně si lze z toho udělat představu, že tahákem je Battlefield 3 i u našich západních sousedů a nejprodávanější tam jsou kopie pro PS3 a PC.

A je to možná i z toho důvodu, že reklamy na Battlefield 3 byly skoro na každém rohu. Na každé stanici metra, kudy jsem projížděl, byl minimálně jeden bilboard s reklamou a to samé se skvělo i na mnohých reklamních sloupech v centru Berlína. A byla to zdaleka jediná hra, která inzerovala, až mi připadlo, jakoby EA přeplatili ostatní a během jejich kampaně jiní distributoři neměli nárok. No dobře, já vím, že je to kravina, ale kdybyste tam byli, působilo by to na vás asi úplně stejně. Po návratu mne doma čekala standardní xboxová verze (nemám potřebný OS na počítači), která ale, jak je dobrým zvykem, ukrývá něco bonusů, i když se nejedná o žádnou lepší edici. Jak asi víte, xboxovka je šířena na dvou DVD. 1. disk obsahuje multiplayer s kooperačním režimem + volitelné HD textury pro vylepšení grafiky.

Kompletní obsah balení X360 verze

Tento 2 GB veliký HD balíček ale lze nainstalovat pouze na originální pevný disk konzole. Na žádná jiná paměťová média, ani do X360 se 4GB pamětí HD obsah nenainstalujete, což by prý měl později odemknout speciální patch. No a 2. disk pak obsahuje singleplayerovou kampaň o reportované délce zhruba 6-8 hodin. Když se vrátím k tomu německému trhu, tak ten je známý svojí drtivou cenzurou, takže mne ani nepřekvapilo, že tamní dohledový úřad USK přidělil hře přístupnost až od 18 let, zatímco podle PEGI už můžete hrát od 16 roků. Pokud pak v Německu nakupuje takové hry mládežník, velice často je po něm požadováno předložení identifikačního průkazu. Bonusy hra nabízí dva: jednak pistoli M1911 s tlumičem do multiplayeru (za přihlášení do EA Gun Clubu) a pozvánku do budoucího multiplayerového dema Mass Effectu 3. S tím souvisí i dárek v podobě masseffektích psích známek taktéž do multiplayeru Battlefieldu 3.

Pro online funkce je i na Xboxu potřeba zadat v dashboardu odemykací kód, jenž se nenávratně naváže na váš Xbox Live profil, což má zabránit bazarovým prodejům. Balení pak obsahuje pouze upozornění o záruce a podpoře, plnohodnotný manuál je pouze v digitální podobě na discích s hrou. Kromě PC verze i ta xboxová je opatřena českými titulky. Jenom pro upřesnění připomínám, že Battlefield 3 neobsahuje podporu rozdělené obrazovky a oproti maximálnímu počtu 64 hráčů na PC konzolové verze nabízejí nejvyšší počet 24 účastníků + kooperaci pro dva hráče online.

Oficiální www stránka Battlefieldu 3 je zde.