Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ragelogoTo jsem si zase jednou naběhl, tentokráte s PC verzí Rage, až jsem proklínal, že jsem si nezvolil konzolovku, které takovými problémy tolik netrpí. Z mého pohledu je Rage další hřebíček do rakve počítačového hraní, protože takové patálie jsem s PC verzí už dlouho nezažil. Tu dlouhou instalaci ze tří DVD bych ještě přežil (hra ale na takový počet dat zas tak zázračně nevypadá), ale spuštění vlastní hry už byl běh na dlouhou trať. Nejdříve jsem zapomněl (a nikde v balení o tom není ani zmínka), že aby šla hra v češtině, tak tu si musím složitě nastavit na Steamu ve vlastnostech hry.

A po zvolení češtiny se jako balíček teprve začala stahovat do počítače. Že by se na ty tři DVD už nevešla? Asi jedna společná verze pro všechny trhy… Horší bylo, že pokud jsem vlezl do menu nastavení a něco změnil, tak při uložení mi hra vždy spadla na plochu, a to ve 100% případech, takže změnit grafiku nebo ovládání nebylo vůbec možné. Když jsem to tedy nechal, jak to je a spustil kampaň, nejdříve jsem po výlezu z jeskyně, poprvé na volném prostoru, čekal asi minutu, než se kolem mě konečně dokreslí všechny textury. A pak při prvním kroku nastala totální cukatůra, že pohyb i pomalou chůzí byl utrpení.

Samozřejmě jsem od hraní upustil, nicméně krátce po tom vyšel ten velký patch, jenž to padání v options opravil a dodal také něco více grafického nastavení. Ok, ale s grafikou pokračovaly stále stejné kardinální problémy. Takže jsem stáhl poslední oficiální a schválený ovladač pro svoji kartu nVidia, jelikož jsem měl starší. Ale to nepomohlo. Takže odinstalace, vyčištění registrů Driver Sweeperem a nová instalace betaverze posledních ovladačů, které jsem ale našel jen přes formulář se zadáním jiného modelu grafické karty, protože pro tu moji webové stránky nVidie žádný driver neukázaly.

Naštěstí se s tímto beta driverem vyřešil problém s doskakujícími texturami i frameratem, jenž se nyní na největší nastavení při 1680×1050 bodech drží stále na 60 FPS. Takže po těch několika hodinách laborování už se dá konečně Rage docela dobře hrát, však to asi víte sami, problémy různého druhu měl prakticky každý majitel počítačové verze. Nicméně jedna chybka stále zůstala, a to nepochopitelný propad framerate při jízdě v jakémkoli dopravním prostředku, od čtyřkolky až po buginy. Při jízdě se z jinak stabilních 60 FPS dostanu na poloviční a ještě nižší hodnoty mezi 20-30 FPS s častým cukáním, a to i když jedu krokem. Zajímavé, že tento jev přetrvává i při minimálním nastavení grafiky, takže to potenciálně slabým výkonem mého počítače určitě není.

Kdybych se ale měl zmínit o samotné hře z hlediska hratelnosti, tak se z mého pohledu o nic závratného nejedná. Vidím v Rage ryze standardní akční 3D střílečku s několika pěknými momenty a minihrami (závody si ale moc užít nemůžu) a v atraktivním prostředí, ale to je tak všechno. Za sebe bych jí více než 7/10 nedal a to předesílám, že jsem od ní nic podobného s Falloutem nečekal, jak se často uvádí. Pro mne zatím asi největší zklamání roku, a to jsem se na hru docela těšil.

Oficiální www stránka Rage je zde.