Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Z doslechu jsem věděl, že taneční a akrobatická show tohoto původně kanadského a nyní již multinárodního a obřího ansámblu tvoří absolutní špičku cirkusového a tanečního umění. Ale to, co jsem včera viděl v pražské O2 Areně mi naprosto vyrazilo dech! Cirque du Soleil byla originální malá parta kanadských akrobatů, která se ovšem úspěšně rozrostla na dnešních několik tisíc performerů z mnoha zemí, kteří předvádějí svá show v rámci globální značky Cirque du Soleil po celém světě.

Trochu jsem se bál, že se celé divadlo v prostorné hale vytratí, jako tomu bylo u muzikálu We Will Rock You, kterému mnohem více sedí komornější divadelní a kulturní sály. Ale chyba lávky, pódium zabralo skoro polovinu spodní části haly a tak bylo dobře vidět a slyšet prakticky odkudkoli. Samozřejmě, ti dole, kdož seděli na ploše přímo u pódia, dali sice za lístek půl čtvrté tisícovky (nejlacinější stál přes tisícovku), ale měli vše doslova na dosah ruky.

 

Úvod přestavení: Ikar se rozmotává z kokonu.

 

Já byl na vzdálenějším klubovém patře, a i tak bylo představení Varekai jedním z nejlepších programů, kterém jsem v aréně kdy viděl. Pro mne velkým překvapením byla živá hudební kapela, taktéž vyfiknutá v nádherně barevných kostýmech jakýchsi fantaskních lesních tvorečků, o jejichž podivuhodném světě ostatně celá show byla. Hráli fantasticky, včetně dvou výtečných sólistů na flétničku a housle.

Vokály pak znamenitě obstarávala dvojice zpěvák-zpěvačka, takže veškerá zpívaná a hudební produkce byla, snad kromě vtipného mezivystoupení cirkusového zpěváka honícího neposedný reflektor, po celou dobu naživo. Varekai je spíše asi tak ze 60 % akrobatické cirkusové vystoupení a z těch zbývajících 40 % taneční a hudební část. Výkony prakticky všech akrobatických tanečníků ale doslova berou dech. Tradiční poznávací značkou Cirque du Soleil jsou akrobatické eskapády na lanech ve značné výšce, a to prosím zcela bez jakéhokoli jištění!

 

Oficiální trailer Varekai

 

Už jen při úvodním vystoupení Ikara, jenž se s křídly snesl na zem, aby ho osazenstvo kouzelného světa Varekai jako kokon zabalilo do sítě a vytáhlo na laně k vrcholu haly, celá hala ani nedutala. Ikar se u stropu začal svojí vlastní vahou rozmotávat, aby se těsně před drtivým pádem na zem chytl jednou rukou sítě a plynule navázal takovými výškovými kousky nad zemí, kdy se jen držel jednou či dvěma pažemi, že jsem se bál i za něj. A nezůstalo jen u toho.

Během zhruba dvouhodinového programu s jednou dvacetiminutovou pauzou uprostřed takřka vyprodanou halu doslova hypnotizovala další úžasná a šíleně nebezpečná vystoupení na visuté hrazdě. Úchvatná byla dvojice neskutečně namakaných akrobatů, kteří různě zavěšení na jednom oku za ruku či nohu “tancovali” ve výšce, kdy létali nad hlavami diváků z jednoho konce haly na druhý. Absolutním vrcholem ale pro mne bylo číslo skupiny tanečníků tentokráte na zemi, kdy si nechali nafouknout takovou obří karimatku, ovšem jen asi dvacet centimetrů vysokou, která působila jen jako takový koberec na taneční ploše.

 

Vodní živočichové tancují na hladině. V pozadí oba zpěváci. Vpředu je sleduje Ikar.

 

No jo, jenže záhy se ukázalo, že jde o důmyslnou a vysoce pružnou trampolínu, na níž skupina předváděla takové skoky, salta, kotouly a lety všichni najednou či jeden za druhým – vše naprosto úžasně sesynchronizované, že by tím jistě na každém velkém gymnastickém podniku nasbírali samé desítky. Navíc je pružná plocha katapultovala do výše dvou až tří metrů a přitom metali salta tak šíleně rychle, že to nešlo pomalu ani ostře sledovat. U Cirque de Soleil je jasné, že sledovat je na Youtube, v televizi nebo na DVD je úplně k ničemu.

Sice uvidíte, o co tu jde, ale pro plné vychutnání neskutečných akrobatů je třeba bezpodmínečně vidět celou show živě. Můžete číst různé recenze, jak je to krapet kýčovité a moc cirkusové, ale o to jim asi přesně jde. Varekai je úžasnou poctou všem cirkusovým akrobatům a navrch naprosto dokonalým uměním lidské tvořivosti a schopností lidského těla. Přinejmenším také nádherným a barevným divadlem, jež dokonale spojuje zpěv, hudbu, tanec, balet a akrobacii do jednoho kompaktního celku, který vás naprosto přiková do sedačky!