Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

stccPrávě včera se u nás začal oficiálně prodávat další z nekončících titulů postavených na stále stejném základě závodní řady od SimBinu. STCC – The Game je oficiální hra švédského šampionátu cestovních vozů, opět jako dlouhá řada před ní vyrobená pouze úpravou dřívější hry Race, potažmo Race 07. Tudíž je vše prakticky stejné, jako v dřívějších dílech Race, tedy včetně stejné grafiky (už dlouhé roky stojí na místě), jízdních režimů, možností nastavení, atd.

Jednoduše a stručně řečeno je to prostá Race 07, pouze doplněná o severské okruhy, příslušné nové vozy (Audi A4, Volvo C30/C60, Peugeot 308 a Chevrolet Camaro) a drobně odlišná pravidla švédského mistrovství. Součástí hry je tak samozřejmě i druhá část v podobě Race 07, takže se jedná vlastně o dvě hry v jedné. To za doporučenou cenu 299,- není vůbec špatná nabídka, už jen proto, že hry od SimBinu díky staršímu enginu rozjede na maximální detaily snad úplně každý. Hra od TopCD/US Action má pěkný a rozevírací obal v češtině.

 V krabičce je dále stručný taktéž český tištěný manuál + kompletní návod v PDF, ale vlastní hra zůstala v angličtině, což ale vůbec nevadí. Důležitá informace je, že hru si můžete nainstalovat jednak v offline verzi bez možnosti hrát po internetu, což po vás nechce žádnou registraci a ověření online. Druhak se nabízí online verze s nutností instalace a aktivace hry přes Steam a navíc si ještě musíte na internetu zažádat o aktivační kód. Na můj vkus zbytečně složité a zdlouhavé.

Byť je hra prakticky totožná s Race 07, kromě okruhů a vozů STCC přidává k dobru ještě v reálu přidružený pohár Chevroletů Camaro a taktéž na první pohled zrychlený chod hry, kdy vozidla nyní jedou při stejné rychlosti o poznání svižněji, než dříve. Zkrátka pocit z rychlosti se nyní dosti vylepšil, což rozhodně kvituji. Po dojetí jedné sezony STCC, což je jediný déletrvající podnik s omletým WTCC sezon 2006-2007, už se další šampionáty bohužel nenabízejí, pouze jednotlivé jízdy.

Alespoň si můžete navolit šampionát vlastní, třeba mixem různých závodních tříd. Po grafické stránce se od dob Race 07 vůbec nic nezměnilo, takže grafika dnes již není špičková, ale přesto pěkná, funkční a velmi rychlá. Největší chybou dnes již krapet zastaralého enginu je ale absence vyhlazování, které by výsledný obrázek určitě trošku vylepšilo. Na LCD monitoru jsou totiž zuby již docela rušivé.

Pokud si tak chcete zajet šampionát až s 26 vozy na nových severských tratích, tak za necelé tři stovky je to určitě dobrá nabídka, byť nemůžu mluvit o nové hře, ale vlastně jen datadisku do Race 07. A jakkoli se mi neustále recyklování jedné hry, což švédští vývyjáři dělají už léta nelíbí, pokud to je za minimální cenu a alespoň s novými vozy a okruhy, nelze proti tomu nic namítat. Za drobný peníz si totiž zajezdíte opět královsky.


Ve hře je i jeden anonymní automobil pojmenovaný BMS Incognito, velmi podobný předešlé generaci Mercedesu třídy C. A je to tak. V reálu jezdí šampionát STCC tým Brovallen Motorsport, který právě nasazuje jeden vůz Mercedes-Benz C200. Ale z nějakého důvodu mateřská automobilka nepovolila SimBinu přítomnost svého auta ve hře. Aby tvůrci dostáli svého záměru převést do hry celý vozový park švédského mistrovství, vytvořili sice základní model Mercedesu, ale s drobně pozměněnou přídí a zádí a pod smyšleným názvem. Takže je to vlastně jediný vůz ve hře bez licence.


Oficiální www stránka STCC – The Game je zde.