Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

viva.jpgMožná si teď klepete na čelo a říkáte si: není to blázen, aby hrál jednoduchou hru pro předškolní děti od tří let? Možná jsem blázen, ale to mi pranic nevadilo, abych se ještě s dalšími lidmi u posledních piňat dobře bavil. Normálně bych se ke hře asi nedostal, přece jen děti ještě nemám, ale kvůli recenzi pro Hrej.cz jsem si hru půjčil a zahrál. Jasně, není to nic bůhvíjakého, ale došel jsem k závěru, že pro cílovou skupinu je to znamenitá hříčka. Nenásilná, veselá, zábavná a navíc pěkně pocvičí postřeh, reflexy, cit, paměť a třeba i jednoduché počty.

Ve hře se neustále střídají závody na čas na jednoduchých okruzích, kde piňaty běhají zásadně po svých a to včetně možnosti prakticky neustále sbírat a využívat devíti různých powerupů. Závody jsou velice jednoduché, traťe jakbysmet a délka závodu je kolem pouhé jedné minuty. Ovšem to nic nemění na faktu, že je to dokonale přístupné a stejně i zábavné. Daleko lepší vyžití skýtají desítky povětšinou docela úchylných miniher, které se pravidelně střídají se závody. Při hraní jsem si okamžitě vybavil podobné hříčky EyeToy Play, zde je koncept velice pdobný, pouze vše ovládáte stručnými kombinacemi několika tlačítek na ovladači.

Nejvíce se mi líbila minihra s posouváním lodiček na vodní hladině. Normálně jsem očekával foukání do plachet, ale když se piňaty nejdříve pořádně napili, aby poté lodičky posouvali mocným krkáním, hned jsem si ověřil, že pro předškolní děti není lepší hry. Báječný je také velmi profesionální český dabing v podání známých hlasů a výborná plná lokalizace, takže vždy v pohodě všichni pochopí, co se má v následující hříčce vůbec dělat. Hra je sice určená a vytvořená pro nejmenší, ale po pár či více pivech nás dospělé se sousedem hodně bavila, nota bene když jsou některé přeložené hlášky hodně srandovní. Dokonce bych se přikláněl k názoru, že tuto hru naprostá většina dospělých recenzentů vůbec nepochopila, protože jejich hodnocení je hodně kolísavé.

Přitom podobné hříčky na Xbox 360 bolestně chybí. Mezi tucty tuctových FPS a 3D stříleček jakoby pro takové jednoduché a nenásilné hry nebylo ani místo. Jenže tuto nálepku bude Xbox 360 jen těžko strhávat, protože si ho kupují povětšinou právě takoví hráči, kteří stejné hry preferují. Proto jsem ani nečekal, že si Party Animals zahraju na internetu. U nás je situace zcela tristní, což je velká škoda, už jenom proto, že hra se prodává za sníženou cenu. Nicméně po chvíli hledání seancí jsem byl nakonec vždy úspěšný, ovšem málokdy se počet živých hráčů přiblížil maximálnímu počtu čtyř. Alepoň že stejnou zábavu docílíte kompetitivním hraním na rozdělené obrazovce. Pokud často pořádáte hlučné večírky, nebo potřebujete zabavit mladšího sourozence, Party Animals je pro to jako stvořená.

Oficiální www stránky piňat jsou zde.