Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Tuto hru jsem si zkrátka zamiloval. Byť lituji toho, že jsem si jí nemohl pořídit na PC, protože jsem diskriminován Xpéčky, které jako spolehlivý systém nechci hodit do šrotu. Takže jsem vzal zavděk xboxovou verzí, ale i s ní jsem zatím hodně spokojen. Mám hodně rád demolici a interaktivní prostředí a toho je v Just Cause 2 ohromná nálož, což mě dosti baví. Na tomto druhém dílu je zkrátka vidět oproti extrémně stereotypní jedničce jistý pokrok, byť s obsahem, později určitě také nudnějším, to tvůrci zase skoro přehnali.

Ta hra je tak rozsáhlá, že bez průvodce na 100% nemáte šanci najít všechny sběratelské předměty, popř. vůbec proniknout do všech koutů lákadel na souostroví Panau, pročež právě dorazivší příručka z Velké Británie v tomto udělá službu velikou a navrch prozradí zákulisní informace, které v manuálu nenajdete. Díky tomu jsem spočítal všechna vozidla. Tak schválně, projedete úplně všechny? Trošku napovím. Pozemních, vodních a vzdušných dopravních a bojových prostředků je ve hře přesně 100. Z tohoto počtu je nejvíce 58 automobilů a bojové techniky. Motorek hra nabízí 9, ale chopper mezi nimi není.

Nechybí ani 4 druhy čtyřkolek, 15 lodí včetně trajektu, 7 vrtulníků a stejný počet letounů. Pro zajímavost zdaleka nejrychlejším prostředkem v Just Cause 2 je sportovní tryskový letoun Pell Silverbolt 6 s rychlostí 95 (rychlost ve hře se měří na bezrozměrné stupnici 1-100, přičemž více je rychlejší). Nopak nejpomalejší jsou bárky Kuang Adventure a Sunset o rychlosti 10. Snad léta strávíte jen nad ničením vládních a vojenských instalací (settlements), jichž je přehnaných 360 a zabít musíte taktéž 50 důležitých velitelů. Následující jsem sám nespočítal, ale příručka uvádí šílených 445 poházených prachů (cash stashes) a chtěl bych vidět toho, kdo najde několik tisíc sběratelských částí pro vozidla a zbraně, jichž se snad ani tvůrci pořádně nedopočítali.

Pokud tedy chcete dohrát Just Cause 2 na 100%, důkladně se při nekonečném prosévání Panauské krajiny zapotíte. No i ten zdejší svět je obrovsky rozsáhlý a rozmanitý, jak ilustruje krásná mapka asi metrové velikosti, přiložená k průvodci (po kliknutí se tentokrát pro lepší přehled výjimečně otevře ve větším obrázku):

Oficiální www stránka Just Cause 2 je zde a prvnímu dílu jsem se věnoval tady.