Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

nvidiaVčera pořádala NVIDIA pro pozvané hosty takovou komornější, ale velice zajímavou prezentaci svých novinek na příští rok, což se odehrávalo v jednom stylovém pražském baru. Dvě z těchto novinek můžu prozradit, ovšem tu třetí si nechám jako překvapení po novém roce, protože je možné, že dost z vás to třeba příjemně překvapí a já jsem byl požádán, abych o tom zatím nic nevykecal.

První novinkou byla zřejmě domácí premiéra nové grafické karty z domu NVIDIA, jejíž typ jsem samozřejmě po několika málo více pivech zapomněl, ovšem podle výrobce to má být aktuálně nejvýkonnější grafická karta, kterou si budete moci koupit. (dopl.: byla to GeForce GTX-295) Jela v jednom z vystavených počítačů, který měl odkrytý bok, takže jste se mohli na vlastní kůži přesvědčit, že tento přístrojek za normálního běhu jen velice málo topí, tedy v porovnání s dnešním standardem.

To mě ale tolik netankovalo, protože do upgrade počítače se nechystám, resp. nepatřím k těm, kteří pravidelně investují do modernizace svého kompu, když se jim nová hra jen trošku zakucká. A když už, tak raději do lepšího motherboardu, který je základem spolehlivosti stroje. Mnohem zajímavější z mého pohledu byla malinká krabička s logem NVIDIA u jednoho z počítačů, o které jsem se nejdříve domníval, že je to pouze jakýsi rozbočovač, externí grafika, nebo jen video převodník pro zachytávání videa.

Ale místo toho to bylo prakticky plnohodnotné mikro PC, tedy velice malý počítač, jehož krabka vypadá stejně jako na obrázku v tomto článku, kde se o stejném zařízení také mluví. Nejenže je tento počítač zvaný Nettop opravdu malinkatý a doslova do větší kapsy, ale v tom malém nic funguje DirectX 10, tedy klasické Visty a samozřejmostí je 7.1 kanálový zvuk a podpora plného HD 1080p. V krabičce tepe úsporný procesor Intel Atom a miniaturizovaný grafický čip na bázi GeForce 9400.

nvidiaatom

Samo, že to na nejnovější hry v plné palbě nedostačuje, ale na rychlou práci a starší hry už ano, což je s přihlédnutím k těm opravdu kolibřím rozměrům slušný výkon. Nicméně docela by mě zajímalo, na kolik pak tato sranda přijde. Poslední novinka pro mě byla tou nejzajímavější a nebyla to technologie PhysX. 🙂 Kvůli ní je na cestě tovární superpočítač, na kterém PC verzi Mirrors Edge s proklamovanými fyzikálními efekty zajedu, ovšem ten se bude později hodit na ještě lepší fičurku, než je pár praporů a více střepů na zemi.

Docela bych řekl, že kvůli této novince donutí NVIDIA některé hráče pro velice důsledný upgrade hardware, protože výsledek je velice velice přesvědčivý. Nápovědu hledejte na stránkách nVidie, protože to zas takové tajemství není a do volného prodeje to přijde co nevidět. Jelikož i všechny potřebné věcičky pro pořádné vychutnání této novinky NVIDIA taktéž dodá (thx Igor Staněk), určitě o tom nejen sem později ještě hodně napíšu.