Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

puzzle.jpgVe středu se na Xbox Live Arcade objevila alespoň pro mě po delší době opravdu vynikající hra a vůbec nevadí že to není původní projekt, nýbrž jemná modifikace originálu z PSP, potažmo Nintenda DS. Proč Puzzle Quest vůbec zmiňuji? On totiž svým rozsahem dalece překračuje koncept arkádových her jak svojí hloubkou, tak i trvanlivostí, ovšem co zůstalo, je stále lehce pochopitelná hratelnost i pro casual hráče.

V kostce se jedná o dovedný mix klasické a lehce pochopitelné logické hříčky na způsob zažitých Bejeweled, navíc říznutých dokonalým středověkým příběhem a vývojem postav z RPG žánru. Vlastně s nadsázkou jediný rozdíl oproti klasickým RPG spočívá v soubojích, které se odehrávají logickým způsobem, kdy střídavě se svým protivníkem otáčíte dvojice kamenů, aby tyto vytvořily souvislou řadu minimálně tří kamenů. Mimo těchto soubojů pak se svým chrabrým hrdinou procházíte po království vyvedeném v krásně malované grafice, plníte rozličné questy a mlátíte zlotřilce.

Hra je výborná i ve svém původním vydání na kapesních konzolích, např. PSP verze ve své době, což je jen několik měsíců nazpět, často brala devítková hodnocení. Ovšem prakticky o polovinu lacinější XBLA mutace (i když stojí bratru nekřesťanských 1200 MS bodů) disponuje nejen vylepšenou grafikou ve vyšším rozlišení na které u tohoto typu her skoro vůbec nezáleží, ale hlavně další přidanou hodnotu skýtá znamenitý multiplayer lokálně i přes internet. Jednoduchý koncept měnění kamenů na hrací ploše snadno pochopí každý a pokud si nastavíte časový limit na kolo hráče např. jen několik sekund, o infarktovou a adrenalinovou zábavu pak nebývá nouze. Můžete hrát rozvážně pro pohodlné přemýšlení a nebo si během pár chvil zkusit takový logický rychlík, že se vám z toho zatočí hlava.

Puzzle Quest je tak pro mě v poslední době jasně nejlepší casual hra, která se mi dostala pod ruku a troufám si tvrdit, že je to první arkádová hra, kvůli které bych si neváhal pořídit Xbox 360, respektive nějaký handheld. Znám několik kolegů ve svém okolí, kteří ostatně vlastní Xbox 360 právě jen pro jeho každotýdenní nabídku arkádových hříček a komerční retailové hry jinak vůbec nekupují. Donedávna jsem se tomu docela divil, nyní je již plně chápu.

Domovská webová stránka Puzzle Quest je zde a tady zase produktová v rámci XBLA. Podrobné rozebrání pak jako vždy na Wikipedii.