Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Forza Horizon 3: Hot Wheels z 9. května 2017 je druhý velký přídavek, skoro až datadisk k současné nejlepší závodní hře s otevřeným světem. Následuje první velký balíček Blizzard Mountain z prosince 2016, který také přinesl zcela nové prostředí. Jak jsem nedávno hrál nepovedenou reklamní hru Micro Machines: World Series, tak jsem si na Hot Wheels okamžitě vzpomněl. Micro Machines je řada angličáků od Hasbro, zatímco Hot Wheels jsou současná kovová autíčka zase od jiného hračkářského gigantu, od Mattela. Tomu v současnosti patří i původně anglická značka Matchbox, jež dala angličákům jméno. Je zajímavé, že Mattel si kupuje licence prakticky na cokoliv z filmů i her, takže v řadě Hot Wheels najdeme autíčka a dráhy z Batmanů, komiksů od Marvela, Krotitelů duchů a kromě Forzy i z Gran Turisma!

Právě vydání přídavku Hot Wheels doprovází i nová emise kovových autíček-hraček s logem Forza Horizon, jaká v herním balíčku přirozeně naleznete, ovšem u nás je lze jen obtížně sehnat. Dobré je, že obě firmy se dokázaly velmi rychle domluvit a navzájem si poskytly licence recipročně zadarmo. Microsoft tak má zajímavý přídavek do své série Forza a Mattel zase vydává svá autíčka jako hračky, původně obsažené ve hře. Takže „dobrej deal“ pro oba. Hot Wheels autíčka jsou ovšem ve videohrách jako doma, však značkových her vyšlo doslova majlant na všemožné platformy. Před forzou se Hot Wheels auta  ukázala zrovna nedávno např. v Rocket League, když se zcela první titul objevil snad již na Commodore 64 v roce 1984. Horizon 3 ale Hot Wheels přídavek krásně odlehčuje do pozice totálně bláznivé arkády, v níž se jezdí nejrychleji (běžně a trvale přes 300 km/h) a také nejdále skáče.

 

No, není to úžasný svět na závodění?

 

V žádné jiné hře z forza univerza se nejezdí průměrně tak rychle a neskáče tak daleko, v tom je Hot Wheels DLC rekordmanem celé série! Tvůrci pro Hot Wheels vytvořili zbrusu nové a imaginární souostroví, umístěné do moře blízko australské pevniny, jež obsahuje celkem půl tuctu velkých ostrovů, samozřejmě propojených tím slavným a barevným plastovým korýtkem, v němž se angličáky prohánějí. Díky tomu Hot Wheels přišel o tu typickou svobodu jízdy v plně otevřeném prostředí, jakou se série Horizon tradičně pyšní, ale vůbec to nevadí. Naopak, závody v plastových drahách jsou šíleně rychlé, velmi napínavé a pěkně bláznivé, přitom se celá hra stále tváří tak dospěle, jako by nějaký poblázněný milionář postavil na opuštěných tropických ostrovech horskou dráhu pro normální automobily. Až tak uvěřitelně Hot Wheels působí.

Všechny ostrovy propojuje myriáda 141 silnic, na nichž se můžete prohánět v 11 nových vozidlech, samozřejmě vymodelovaných podle fantaskních Hot Wheels angličáků. Hraní tohoto přídavku mi trochu evokuje TrackManii, v níž se také často jezdí v korýtkách a také používají zrychlovací pruhy. Což je další novinka do série Forza. Nebyly by to ale fachmani z Playground Studios, aby znovu nedodali obří várku obsahu, takže Hot Wheels samozřejmě nabízí dlouhou kampaň s 8 turnaji a celkem 177 závody, což je opět obrovská porce jízdy! Dávno platí, že vlastně všechny forzy potřebují na dokončení mnoho desítek hodin a ani Horizon 3 v tomto není žádnou výjimkou. Hot Wheels ukrývá taktéž multiplayer i kooperaci, ale je fakt obrovská škoda, že žádná hra ze série Horizon neumí rozdělenou obrazovku. Tady by se bývalo ve splitscreenu jezdilo určitě fenomenálně.

 

Ostrovy světa Hot Wheels v celé své kráse

 

Už je ten finální mega závod na Hot Wheels Goliath Tracku je vskutku pořádný masakr. Je to vlastně hodně dlouhá trasa, napnutá skrze všechny ostrovy v Hot Wheels světě a do toho ještě pořádně zauzlovaná jako klubko starého motouzu. Opět je to ve 12 autech na trati výtečná jízda, i když větší počet protivníků by se  citelně hodil. Hra samozřejmě na Xboxu One i na PC s Windows 10 vypadá velmi dobře, jede plynule v 60 FPS a také se v ní střídá denní období. Hot Wheels pak samostatně stojí stejně jako dřívější datadisk Forza Horizon 3: Blizzard Mountain, tedy 569,-. Což je na jednu stranu docela dost, ale ne tu druhou se tato vyšší částka určitě vyplatí. Dostanete za ni takové super poježdění, jaké v žádné forze s dlouhými horizonty a s motoristickým sportem ještě nebylo.

 

Hodnocení GamesBlogu: 9/10