Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Dnes nastal ten černý den a město New York se ponořilo do naprostého chaosu! Neznámý virus v Tom Clancy’s The Division způsobil onemocnění tolika obyvatel, že se kompletně zhroutily všechny základní městské služby: dodávka a čištění vody, výroba a distribuce potravin, čištění ulic, odvoz odpadu a jeho spalování/recyklace, zdravotní služby, záchranné složky a další. Zajímavé, že elektrika dál funguje… Na ulicích během tzv. Černého pátku nastal během nákupní horečky chaos, teror a bezvládí. Party bojůvek bezdomovců a kriminálníků ovládají ulice a terorizují zbytek normálních obyvatel. Z poškozeného vězení na Riker Islandu utekli všichni vězni a v tlupách nyní mstí své uvěznění na zbytku rozprášených policejních sil v karanténní uzavřené oblasti centrálního New Yorku kolem Manhattanu.

Tajně se po oblasti navíc pohybují ozbrojené hlídky Čističů, které likvidují všechno a všechny, aby smazaly stopy po zavlečení nákazy. Že by další temná bio korporace jako Umbrella z Resident Evilů? A konečně do toho ještě mluví polovojenský Last Man Batalion, což jsou jednotky privátní vojenské firmy, jež na Manhattanu chrání svá zařízení možná zbytečně silně, než by bylo potřebné. Tolik k zápletce nové akční střílečky Tom Clancy’s The Division, jíž Ubisoft deklaruje trochu podivně jako akční RPG. Vy hrajete buď sami (prý to je v pohodě možné) nebo v online kooperaci až ve čtyřech za agenty speciální vládní divize (odtud The Division), kteří jsou povoláváni v případě velmi těžkých katastrof či krizí. Ta nejhorší z nich právě nastala…

 

tomclancydivisionscreen

Takhle v zimním New Yorku začínáte po startu hry

 

Tom Clancy’s The Division vyšla právě dnes na PC, PS4 a X1 jak v krabicové (od 1099,-), tak i v digitální edici (pro PC na UPlay i Steamu  za šílených 60 euro) s českými titulky. Co je ovšem podstatné, i když můžete hrát v osamocení (jen někdy vás hra donutí kontaktovat alespoň jednoho dalšího hráče poblíž a dočasně misi plnit spolu), hra prý musí být STÁLE připojena k serverům Ubisoftu. A v tom je, jak už historie mnohokrát dokázala, velká potíž. Ubisoft je v tomto prostě nepoučitelný a stále hráče omezuje nejen rozporuplnými protipirátskými ochranami, ale také zbytečným online připojením – v tomto mají Francouzi jednu z nejhorších pověstí na trhu. Přitom obě dřívější bety Tom Clancy’s The Division online fungovaly i s šesti miliony hráčů bezvadně, ale po vydání plné verze podle minimálně poloviny uživatelů Steamu jde hrát jen s obtížemi.

Opět se ukazuje, že serverovou infrastrukturu ještě snad žádný velký vydavatel nedokázal dobře připravit na nápor a Ubisoft v tomto opět těžce selhal. Na uživatelských recenzích Steamu i na jiných herních médiích po světě čtu obrovské problémy s konektivitou. Jeden popisuje, že se už dvě hodiny nemůže ani zaregistrovat pro začátek hraní – hra se mu ani neověří: “Ubisoft services are not avaiable at this time. Try again later or go offline. Go online to activate this game”. Jiný se odpojuje zhruba každých 15 – 20 minut, třetí hraje jen 2 minuty bez hlášky o odpojení, až si hra vysloužila potupný název Tom Clancy’s The Disconnection. Abych ale byl nestranný, menší počet hráčů ve fórech hraje bez jakýchkoli obtíží s internetem, když ty technické, byť sporadické chyby, nedokázal pořešit ani dnes zhusta zneužívaný Day One Patch.

Opět mají pravdu ti, co si raději počkají a nekupují hry s nuceným online připojením (kvůli tomu občasnému spojení s dalšími hráči si to mohli klidně odpustit a nahradit je AI bojovníky) okamžitě na úvodní den vydání. Takže tu máme zase (už pokolikáté?) další příklad, proč je nutnost online u her naprostá debilita a kurvítko. Vypláznete totiž za chybový produkt velké peníze (na 60 dolarů nadávají i v zámoří) a jste díky tomu naprostými rukojmími. Přitom podle prvních dojmů novinářů i hráčů není Tom Clancy’s The Division minimálně prozatím žádná velká pecka. To už mi přijde, že nedávný Far Cry: Primal je na tom mnohem lépe. Nepovedených věcí je mnohem více než těch povedených a uživatelské recenze na Steamu mají v tuto chvíli skóre 1667 ku 1687 ve prospěch těch s palcem dolů. Když to vezmu letem světem internetem, tak se v prvních dojmech na hře oceňuje velmi podrobný RPG progres hrdiny s hlubokým vylepšováním dovedností, novou výzbrojí i vybavením včetně dokonalého uzpůsobení vzhledu hlavního hrdiny či hrdinky.

 

Prvních 40 minut hraní PS4 verze

 

Výtečná je hlavně na PC velmi jemná a extrémně detailní grafika, kdy je město neskutečně živé a působivé. Optimalizace je taktéž perfektní (ano, to je i u Far Cry: Primal) a Tom Clancy’s The Division vypadá vskutku pěkně i na nejnižší detaily, které rozjedete i na hodně starém počítači. Velmi funkční je i systém krytí, rozhraní je přehledné, moderní, designově pěkné a příjemné je i plně dynamické počasí a denní doba. A to je z toho dobrého asi všechno. Největším zklamáním je asi velmi plytký příběh a ukrutně stereotypní herní náplň, kterážto se vlastně scvrkla jen na pobíhání z bodu A do B a postřílení nepřátel. Hra je nyní spíše jednodušší střílečka ve stylu Gears of War, kdy jen pobíháte po ulicích a kosíte nekalé živly. Což dokazují první gameplaye, ukazujíce poměrně nudný průchod hrou, byť musíme mít na paměti, že skoro hodinový úvod hry se děje ještě mimo Temnou zónu v Brooklynu, kde toho není moc zajímavého na práci.

Vidět je i naprosto přitroublá AI umělých nepřátel, kteří se prakticky nekryjí a jen tupě klidně s pouhou baseballkou běží přímo proti týmu hráčů, jenž ho okamžitě rozstřílí na cucky. I díky tomu je, pokud vás nebo skupinu nepřekvapí zrádní agenti střílející do vlastních, což je zde legální možnost hraní, postup hrou i na vyšší obtížnosti hlavně ve skupině až moc lehký. Hrát lze ovšem celkem v pohodě i v osamocení, nicméně zatím je ještě brzo soudit, jestli to později nebude už moc obtížné a frustrující. Aktuální doporučení tak zní, hru zatím spíše nekupovat a počkat, až se situace uklidní a Ubisoft nahodí více herních serverů. Tom Clancy’s The Division je tak alespoň prozatím kupodivu dosti rozporuplné a spíše obyčejné dílo, jehož provází podobně neblahý osud, jako další nutné onlajnovky v historii. Kdy se ti distributoři konečně poučí?