Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pumpkinjackbanner

 

Baví vás starý či staronový MediEvil? Tak to by se vám mohl líbit připravovaný hybrid plošinovky a mlátičky ve velmi podobném duchu jménem Pumpkin Jack, což je angloamerické označení pro halloweenskou vydlabanou dýni. V této hře pro jednoho hráče ovšem hrajete nikoli za stranu dobra, ale zla, které je naprosto v koncích, protože na světě nejsou žádné potíže, lidé žijí v míru a Ďábel jako temný pán všeho zla, chudák nemá do čeho píchnout. A tak se zase připomene svojí armádou různých potvůrek, jenže lid to vůbec nevyvede z míry a pro potírání těchto zlounů angažují jednoho mocného kouzelníka, který tyto prokleté duše vrací do věčného spánku, takže lidem zase nic moc nehrozí.

A tak je Ďábel ještě více zoufalejší, až mu rohatou hlavou bleskne poslední spásný nápad. Zhmotní a povolá svého věrného služebníka v podobě krále všech strašidelných dýní, samotného Dýňového Jacka! Ten má za úkol prozkoumat svět nahoře, najít kouzelníka za každou cenu a co nejdříve ho zlikvidovat. Pumpkin Jack je opravdu hodně podobný klasice MediEvil. Také se chlubí pohádkově temnou atmosférou, komiksově jednoduchou, ale velmi pohlednou a pěkně barevnou grafikou, opět zde ponejvíce bojujete na blízko a překonáváte překážky na cestě. I ten magik je vaším úhlavním nepřítelem, nicméně v Pumpkin Jackovi to je oproti Danielu Fortesque naopak hodný kouzelník.

 

 

Dýňák sice nemůže do vody, ale jinak disponuje rychlým úhybem, který je tu při bitkách na obtížnější notě velmi důležitý, a jednoduchým či dvojitým skokem s možností kombinace se sprintem. Pro pohyb a překonávání plošinek ani více nepotřebuje. Aby mohl útočit, napřed musí získat nějaký nástroj, např. lopatu, s níž se pak ohání a máchá kolem sebe v navazujících útocích, které vrcholí takovou malou vrtulí, kdy se dýňová hlava roztočí dokola. Bohužel ale tento na pohled silnější útok nemá prakticky žádný význam, protože nepřátelům nijak více neublíží. Vtipnou funkcí je váš věrný havran, jenž vám sedí na dýňové hlavě, kterého můžete poslat klovnout protivníky a sebrat jim trochu z jejich života.

Kromě plošinovkových částí zhruba z 50 % bojujete proti různým potvůrkám, např. kostějům, což mi do zasazení celé hry nějak nesedí. Jelikož Dýňový Jack bojuje proti dobrým lidem, tak moc dobře nechápu, proč jsou jeho nepřátelé vlastně netvoři ze stejné barikády? I ten první boss v podobě oživlého strašáka na poli by měl být spíše na vaší straně, byť chápu, že vás chce zničit, protože vám závidí nohy, zatímco on jen sedí rozvěšený na násadě od koštěte. Hraní by mělo občerstvit hledání více či méně skrytých havraních lebek, jež zde slouží jako sběratelský materiál (v jedné úrovní jich má být mezi 10 až 20). A hraní také zpestřují občasné logické levely, kdy si oddělíte svoji hlavu a vyšlete ji třeba skrze okno, jímž se jinak neprotáhnete, přesunout do stodoly páku pro spuštění mostku, přes něhož musíte projít dále.

 

 

Pumpkin Jack totiž ctí klasické lineární úrovně, jež nabízejí jedinou cestu vpřed a jejichž mantinely tvoří menší nepřekročitelné plůtky, různá stavení či řeka, v níž se okamžitě utopíte. Ukládání se děje výhradně automaticky u docela logicky rozmístěných záchytných bodů v podobě kotlů s léčivým dryákem, které nejen uloží postup, ale můžete se k nim i vracet pro doplnění svého života. A teď to nejlepší na konec. Jestli vás tato obdoba slavného MediEvilu zajímá, můžete si ze Steamu stáhnout bezplatnou hratelnou demoverzi (velikost jen 800 MB) s jednou kratší úrovní asi na 15 až 20 minut hraní. Sami se tak přesvědčíte, že Pumpkin Jack vypadá a hraje se docela k světu, byť levnější produkce znamená dabing pouze u vypravěčových monologů a ve hře dosti chybí funkce synchronizace frekvence obrazu s monitorem (V-Sync).

Jenže si musíte uvědomit, že Pumpkin Jacka vlastními silami vyvíjejí pouze dva mladí francouzští studenti pro vydání digitální cestou přes Steam ve 4. kvartálu příštího roku! Počítají se singleplayerovou kampaní, která by měla zabrat kolem 7 až 8 hodin hraní a svoji hru zamýšlejí jako poctu 3D plošinovkám a mlátičkám z přelomu století, jaké si pamatujeme z éry Crashe Bandicoota, dráčka Spyra, ušatého Raymana, dvojičky Jak & Daxter a o MediEvilovi již byla řeč. Já rozhodně studentíkům držím palce, protože snad kromě Trine za poslední roky žádná dobrá a klasická plošinovka nevyšla, když mne taková druhá Yooka & Laylee zrovna moc nepřesvědčila.